JURNAL DE CAMPANIE AGRICOLĂ

Distribuie pe:

Secerișul la cerealele de toamnă în județul Mureș, mai bine zis campania de recoltare, este în plină desfășurare. Din datele Operativei Direcției pentru Agricultură Județeană Mureș, oferite de inginer Silvia Jude, consilier superior, am reținut că recoltatul la orzul de toamnă de pe cele 3.414 ha, înființate la noi în județ, s-a încheiat cu o producție medie de 4.980kg/ha. La grâul de toamnă, din 30.166 ha, s-a recoltat producția de pe 14.000 ha, în medie cu 5.117 kg/ha. La rapiță de toamnă, din 7.527 ha sunt recoltate 5.350 ha, în medie cu 4.130 kg/ha. Având în vedere condițiile climaterice nefavorabile din acest an, producțiile realizate până în prezent la culturile neirigate sunt satisfăcătoare.

Peste două săptămâni așteptăm rezultatul final la seceriș. Există la noi în județ fermieri care au realizat, la grâu și orz, 7-8.000 kg/ha în sistem neirigate, iar la rapiță și peste 5.000 kg/ha. Bineînțeles că și cheltuielile au fost de peste 35-40.000 de lei/ha. Având în vedere că necesarul județului la grâu pentru panificație este de circa 80.000 tone/an, recolta de grâu din acest an, chiar și o medie de circa 3.500-4.000 kg/ha, asigură necesarul județului și un excedent pentru mutații către alte județe sau la export. Deocamdată grâul se depozitează, în așteptarea unui preț favorabil. Cei care au avut nevoie urgent de bani l-au vândut direct din lan, la prețul de 1,70-1,80 lei/kg. La porumbul boabe, dacă în următoarele zile nu vor fi precipitații, producția va fi compromisă din cauza secetei și a temperaturii ridicate. Arșița nu-i împiedică însă pe fermierii mureșeni să elibereze terenul de paie și să execute lucrări de discuit.

Inginer Silvia Jude a mai declarat că specialiștii Direcției oferă informații referitoare la accesarea creditului agricol la nivelul “De 3 ori subvenția”, pe baza Adeverinței de la APIA. De asemenea, atrage atenția asupra pericolului privind incendiile provocate de aprinderea resturilor vegetale.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu