COMUNICAT DE PRESĂ - INSTITUTUL “ELIE WIESEL” ÎȘI EXPRIMĂ ÎNGRIJORAREA PENTRU MESAJELE CARE DISCULPĂ OPINIILE RASISTE ALE LUI VIKTOR ORBAN

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” își exprimă îngrijorarea pentru faptul că într-un interval scurt de timp, la vârful unuia dintre membrii coaliției de guvernare se aglomerează mesajele care disculpă opiniile rasiste din luna iulie ale PM Ungariei, Viktor Orban, aflat într-o vizită privată la Băile Tușnad.

În timp ce fostul lider al UDMR a îndemnat la distanțare, actualul lider, un ministru și un parlamentar se poziționează net de partea lui Viktor Orban. Mai mult, prin cele transmise public, pare că “toarnă și gaz pe foc”.

De exemplu, a afirma în 2022 că “nu suntem de acord să se impună o amestecare cu o altă cultură din afara culturii europene. Asta e simplu”, este o declarație deschisă de respingere a persoanelor originare de pe alte continente!

Credem că astfel de mesaje pun democrația în pericol. Amintim că rasismul, alături de antisemitism și xenofobie, a fost instrumentul ideologic care a dus la exterminarea evreilor și romilor de către Germania și aliații ei, printre care România și Ungaria. Condamnarea rasismului și a xenofobiei este o datorie pe care o avem față de victimele Holocaustului. Elie Wiesel spunea: “Amnezia nu aduce nimic bun. Amintiți-vă astfel încât trecutul meu să nu devină viitorul vostru”!

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”

Titlul aparține redacției noastre