SURSE UCRAINENE: MILITARI RUȘI SPITALIZAȚI CU SIMPTOME CARACTERISTICE EXPUNERII LA RADIAȚII

Distribuie pe:

Militarii ruși, despre care Ministerul rus al Apărării susținuse în weekend că ar fi fost otrăviți de ucraineni, sunt soldați care au staționat pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie și care au fost spitalizați cu simptome caracteristice expunerii la radiații, a declarat luni paramedicul ucrainean Bogdan Bondarenko, citat de numeroase media ucrainene, între care agenția de presă Unian.

Ei au fost transportați la spital în 31 iulie de pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie, iar simptomele lor menționate în mass-media sunt caracteristice bolii provocate în urma expunerii la radiații, subliniază expertul ucrainean într-o postare pe Facebook, care a făcut vâlvă în presa locală.

Pentru a afla ce se întâmplă într-adevăr la centrala din Zaporojie este necesară instituirea unui perimetru demilitarizat în jurul ei și plasarea obiectivului sub controlul organizațiilor internaționale, a adăugat el.

“Militarii ruși, care îndeplineau sarcini la centrala nucleară din Zaporojie, au fost duși la secția de terapie intensivă cu simptome identice bolii cauzate de radiații. Rușii, desigur, vorbesc despre intoxicații chimice, dar răniții provin de la centrala nucleară. Ca să nu mai vorbim de nivelul de fiabilitate al informațiilor livrate de ruși în general. Acum, înainte de a fi prea târziu, trebuie făcut tot posibilul pentru a obține o imagine reală a situației de la centrală”, susține Bondarenko, aflat în prezent pe front.

Potrivit ministerului rus, citat de AFP, un număr de soldați ruși au fost internați la 31 iulie într-un spital militar cu simptome de otrăvire gravă, iar analizele ar fi indicat prezența unei substanțe toxice, în speță toxina botulinică de tip B, în organismele lor.

Spitalizarea acestora s-a întâmplat într-un moment în care Ucraina și Rusia se acuzau reciproc de bombardarea centralei nucleare din Zaporojie, amintește Bondarenko.

Agenția nucleară de stat ucraineană Energoatom anunțase atunci o posibilă scurgere de radiații la centrala nucleară din Zaporojie. Între timp, Agenția nucleară rusă Rosatom și-a retras toți angajații care fuseseră detașați la centrala din Zaporojie, iar Rusia s-a opus până recent accesului unei inspecții AIEA la centrală.

Paramedicul ucrainean consideră că situația cu disimularea informațiilor de către Rusia seamănă cu felul în care s-a comportat conducerea URSS imediat după tragedia de la Cernobîl.

Președintele rus Vladimir Putin a acceptat vineri ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să trimită o misiune la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, spunând că se teme că bombardamentele vor ajunge să provoace un “dezastru pe scară largă”, potrivit Reuters.

O delegație a AIEA ar putea vizita centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie la începutul lunii septembrie, declarase în aceeași zi Mihail Ulianov, reprezentatul permanent al Rusiei pe lângă organizațiile internaționale cu sediul la Viena, unde se află AIEA, a transmis CNN.

Un diplomat a explicat tot atunci AFP că Occidentul este îngrijorat mai mult dacă răcirea apei poate fi menținută la centrala nucleară din Zaporojie decât de impactul unei lovituri, pentru că zona care adăpostește reactoarele este concepută “să reziste la cel mai rău scenariu”. (Agerpres)

Lasă un comentariu