SATUL OROIU ÎN SĂRBĂTOARE LA 690 DE ANI DE LA PRIMA ATESTARE DOCUMENTARĂ

Distribuie pe:

Duminică, 21august 2022, în satul Oroiu, comuna Band, județul Mureș, au avut loc manifestări culturale prilejuite de aniversarea a 690 de ani de la prima atestare documentară. Ocazie cu care s-a organizat întâlnirea cu fiii satului, sub deviza “Întoarcerea acasă!”, întâlnire foarte dorită, având în vedere că de foarte mulți ani nu a mai fost organizată o asemenea manifestație!

Programul zilei a debutat cu participarea la Liturghia de duminică, la biserica cu hramul “Sfânta Treime”, recent construită. În cuvântul de încheiere, părintele paroh Beniamin Eugen Indreica le-a urat “Bun venit” fiilor satului, cu binecuvântarea ca Dumnezeu să-i aibă în pază peste tot unde sunt risipiți în Lumea Mare! Domnul Mircea Istrate, președintele Ligii Scriitorilor, Filiala Mureș, a ținut o prelegere privind rolul și însemnătatea Bisericii și a preotului paroh legat de derularea vieții comunităților din mediul rural. Cu această ocazie a înmânat și o diplomă de excelență preotului paroh la aniversarea celor 690 de ani de la prima atestare documentară a satului Oroiu. Liturghia s-a încheiat cu un parastas în memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă din cele două Războaie Mondiale și a tuturor părinților, moșilor și strămoșilor noștri, a căror memorie trebuie mereu cultivată.

În partea a doua a urmat cuvântul de deschidere al primarului comunei Band, ing. Mircea Radu, care a adresat bun venit participanților adunați în sala Căminului Cultural.

A mai luat cuvântul, invitată la această sărbătoare, doamna Dumitrița Gliga, deputat PSD.

Primarul, domnul ing. Mircea Radu, a acordat Diplome de excelență celor mai tinere perechi din sat: Bereș Dan și Roxana, Comșa Ioan-Cristian și Nicoleta-Ariana.

De asemenea, au fost evidențiate cele mai longevive familii din sat, primind diplome de excelență: Coțcaș Petre și Aurelia, Roman Aurel și Maria, Socol Remus și Elena.

Am avut plăcuta ocazie să avem printre noi un fiu al satului Oroiu, Ilie Hosu, fost sportiv de performanță, legitimat la echipa de popice a A.S. Electromureș Târgu Mureș, multiplu campion național și mondial. Toată stima și respectul nostru pentru faptul că, implicit, a reprezentat satul nostru, Oroiu. Un popicar, cel mai bun din lume, a fost un Oroian! Ferice de satul care are asemenea fii!

De asemenea, a avut loc lansarea cărții “Oroiu în documente și consemnări - contribuții monografice”, scrisă de un fiu al satului, Iovu Roiban.

A luat cuvântul domnul Dimitrie Poptămaș, lectorul Monografiei, arătând pasiunea și dăruirea cu care au fost descrise aspecte legate de viața și istoria satului Oroiu. A mai scos în evidență înclinația spre scris a autorului, care deși are o pregătire tehnică, fiind absolvent al unui Institut Politehnic, a reușit în câțiva ani, după pensionare, dând frâu liber pasiunii din tinerețe, să scoată la tipar nu mai puțin de opt cărți deosebit de interesante. Astfel, sunt două romane autobiografice, “Povestiri din lada cu amintiri” și “Radiografia unei vieți”, un volum de versuri intitulat “Fostele iubiri” și un jurnal de călătorie, scos în două ediții succesive, în urma vizitelor în Insulele Canare, Insula La Gomera, acolo unde băiatul domnului Iovu Roiban s-a stabilit cu domiciliul (Orășelul Valle Gran Rey). Foarte bine a descris activitatea unei intreprinderi din epoca socialistă în Cartea “Nicovala, dragostea mea”, urmând o continuare a volumului de poezii, o poveste cu amintiri din anii de liceu, “De vorbă cu iubirea secretă”. Toate apărute la edituri de renume, Ecou Transilvan din Cluj-Napoca, Vatra Veche sau Tipomur din Târgu Mureș. De asemenea, ca o surpriză, a făcut referire la ultima apariție a autorului Iovu Roiban Oroianu, la Editura Ardealul din Târgu Mureș, cartea “Limbajul și toponimia Câmpiei Transilvane în poezia lui Ion Horea”. Poetul Ion Horea, născut în satul vecin, Petea, a cărui poezie este specifică satelor “cu dealuri de lut” și “Sintirime grele de prune”, își doarme somnul de veci lângă bisericuța de lemn, aproape de groapa unde de Paști arde focul sfânt. Cercul s-a închis... Poetul Ion Horea, născut la 10 mai 1929, s-a întors în glia străbună la data de 5 aprilie 2019.

Autorul Iovu Roiban a oferit câte un exemplar al monografiei fiecărei familii din sat, de fapt o istorie foarte interesantă a satului Oroiu.

În deschiderea programului artistic au urcat pe scenă educatoarea Monica Jurca împreună cu cele cinci fetițe, îmbrăcate în minunate costume populare, au recitat poezii cu multă dăruire și talent.

Pe parcursul derulării spectacolului, câteva familii din Valea Oroiului au prezentat o paradă cu cai de rasă, o spectaculoasă reprezentație care a dat culoare acestei zile minunate, întâlnirea Fiilor satului Oroiu!

Programul artistic a continuat cu interpreții de muzică populară: Veta Biriș, Mihaela Istrate, Nelu Șopterean, Roxana Varodi, Larisa Cotoi, Marian Suciu și Nelu Sămărtean, care au primit fiecare, ca amintire, la sfârșitul prestației artistice, o Diplomă de participare la această sărbătoare...

La manifestare au fost prezenți peste 350 de persoane, din mai multe generații, foști oroieni și urmași ai acestora, veniți de prin toate colțurile țării.

IOVU ROIBAN

Lasă un comentariu