GRÂUL, ANTIDOTUL FOAMETEI

Distribuie pe:

Originar din Asia Mică, grâul este cea mai cultivată plantă din lume și a patra cultură mondială ca producție, după trestia de zahăr, porumb și orez. În Europa Occidentală și Orientul Mijlociu, boabele de grâu și derivatele sale fac parte din alimentația omului și animalelor domestice. Cei mai mari cultivatori de grâu din lume sunt: China, India, SUA, Federația Rusă, Franța, Germania, Australia. În România se cultivă cu grâu peste 2,1 milioane hectare, cu o producție totală, variabilă de la an la an, de 4,3 tone la hectar, fiind pe locul patru în UE. Anul acesta s-a realizat o producție totală de 9 milioane tone de grâu, suficient pentru populația țării, dar și pentru export. În județul Mureș se cultivă în fiecare an o suprafață de circa 30.000 hectare. Anul acesta s-a cultivat în județ o suprafață de 30.116 hectare, cu o producție medie de 5.400 kg la hectar, peste media pe țară. Producția totală, de 162 mii de tone, asigură necesarul de grâu pentru panificație și un excedent pentru mutații sau export. Regretabil că nu se mai constituie rezerva statului la grâul pentru consum la noi în județ. Silozul din Târgu-Mureș, cu o capacitate de 90 de mii de tone, și depozitele speciale ale Rezervei Statului din Dumbrăvioara și Sărățeni vândute la licitație. De multe ori stau și mă gândesc, oare vom afla vreodată cine a fost vinovat de aceste distrugeri?

În perioada 1-10 octombrie este perioada optimă pentru înființarea exploatațiilor agricole cu grâu de toamnă. Fermierii mureșeni cunosc foarte bine tehnologia de cultură la cereale de toamnă, în special la grâu și triticale. O verigă tehnologică importantă o reprezintă alegerea soiului de grâu cu o producție mare și indici de panificație superiori. Pentru informații corecte am apelat la ing. Iustina Lobonțiu, un pasionat cercetător științific, care și-a dedicat toată viața experiențelor privind soiurile de grâu din România, dar și din străinătate. Pensionată cu mulți ani în urmă, la o venerabilă vârstă, își continuă activitatea în laboratorul și câmpul experimental de la Stațiunea de Cercetări Zootehnice din Sângeorgiu de Mureș, fiind dispusă să ofere informații prețioase celor care o caută în laborator sau în câmp. Am întrebat-o ce soiuri de grâu recomandă fermierilor mureșeni să semene în această toamnă. Din testările domniei sale și ale echipei de cercetători pe care îi coordonează, recomandă soiurile românești Glosa - creat la Fundulea, și soiurile Columna și Cezara, creația cercetătorilor de la Stațiunea Turda. Aceste soiuri au un potențial de producție de peste 8.000 kg la hectar și indici de panificație superiori. De altfel, în județ sunt fermieri care în condițiile vitrege din acest an au realizat la aceste soiuri producții de peste 8.000 kg la hectar. Mai recomandă două soiuri din import, cărora nu vreau să le amintesc denumirea, fiindcă și noi, românii, am reușit să obținem soiuri performante exportate în țări cu tradiție în cultura grâului.

Oameni buni, categoric nu poate fi vorba de foamete în România, atâta timp cât reușim să asigurăm pâinea cea de toate zilele din producția țării. Dacă vremea este nefavorabilă în sudul și estul țării, în celelalte regiuni producțiile agricole pot compensa pierderile. Important e să intervină vremelnicii guvernanți cu măsuri reale, care să reglementeze piața agroalimentară, să se oprească specula practicată de samsari și comercianți...

VASILE BOTA

Lasă un comentariu