PARCĂRI ȘI SPAȚII VERZI

Distribuie pe:

În municipiul Târgu-Mureș, spațiile verzi ocupă un loc important în peisajul urbanistic și nu întâmplător a fost catalogat drept “oraș verde”, fiind pe locul trei în țară în privința suprafețelor de spațiu verde. Dar orașul se extinde, apar noi cartiere sau blocuri de locuințe printre cele deja construite, iar dezvoltatorii imobiliari fac aceste lucrări de construcții pe terenurile cu spații verzi, fie că sunt sau nu întreținute, dar ei au primit autorizații de construcții, cu condiția amenajării și a spațiilor verzi. Prin cartierele de blocuri deja construite unde au fost deja amenajate spațiile verzi s-a început și construirea unor spații de joacă pentru copii. Un astfel de teren de joacă presupune acoperirea unei suprafețe cu diferite construcții, iar ele sunt lipsite de vegetație.

PE STRADA TRANSILVANIEI ESTE O PROBLEMĂ SERIOASĂ CU PARCAREA

Strada Transilvaniei pe un anumit segment este paralelă cu Calea Sighișoarei. Între blocurile de pe partea dreaptă și Calea Sighișoarei este și o diferență de nivel unde se află arbori și iarbă. Faptul constituie un grad de protecție pentru a feri locatarii de o poluare excesivă. Blocurile au fost construite cu garaje la baza lor, iar cine s-a mutat în bloc la darea în folosință a avut parte și de un garaj. Eu m-am mutat în blocul de la nr. 8 de pe strada Transilvaniei în anul 2017, astfel că nu am garaj la bloc. În consecință, sunt nevoit să-mi parchez mașina pe undeva în jurul blocului, dar nu prea am unde. În lungimea blocului se află un spațiu verde cu arbori și iarbă, cu lățime de circa trei metri. Între bloc și spațiul verde este o alee care permite accesul la garajele blocului. Datorită unor intervenții la Administrația Domeniului Public din cadrul Primăriei Târgu-Mureș, cu toate că reprezentanții Primăriei au marcat zona de limitare a accesului până la acest spațiu verde, s-au înfipt țăruși din țevi de metal în pământ ocupând circa 50 cm din acest spațiu, iar o suprafață de câțiva metri pătrați a fost acoperită cu pietriș, din dispoziția Primăriei, pentru a se asigura două locuri de parcare. A fost în urmă cu doi ani. În scurt timp s-a blocat accesul mașinilor cu niște țăruși metalici, astfel că acea zonă nu mai este nici spațiu verde, nici parcare. Poate că se dorește amplasarea pe acea suprafață a încă unei statui. N-am idee... Cu toate că în acest spațiu se mai parca, acum este imposibil datorită țărușilor care au fost înfipți și pentru că pe anumite segmente s-a împrejmuit cu gard metalic și țăruși. În dreptul blocului, pe partea carosabilă a străzii s-au marcat câteva locuri de parcare, oblic față de axa drumului. O mașină care parchează în acel loc va fi cu roțile din față pe trotuarul îngust de un metru, blocând circulația pietonală. Pe lângă toate acestea trebuie luat în vedere și un alt aspect important. Peste drum de aceste câteva blocuri se află două unități școlare. Cadrele didactice au nevoie de spații de parcare, părinții care își aduc copiii la școală au și ei nevoie de spații de parcare, altfel se produc blocaje de trafic rutier și devine foarte dificil accesul unei mașini de intervenție urgentă să se descurce în aglomerația de mașini.

CORESPONDENȚĂ STUFOASĂ

Pe această problematică s-a purtat o corespondență stufoasă cu Administrația Domeniului Public, atât în nume personal, cât și prin asociația de proprietari, timp de mai mult de șapte ani. A fost anexat și un tabel cu locatarii care au venit cu propuneri pentru reglementarea situației. S-au primit răspunsuri, dar nu a mai venit nimeni la fața locului pentru a lua o decizie. Am avut parte doar de promisiuni.

TIMPUL TRECE, LEAFA VINE, NOI MUNCIM CU DRAG...

Este știut aproape de toată lumea faptul că angajații statului sunt plătiți din bani publici, adică, prin contribuția pecuniară a fiecărui cetățean, prin taxe și impozite, dar și în momentul în care face cumpărături. Administrația locală și cea județeană nu face excepție de la această regulă. În consecință, toți acești funcționari sunt în serviciul public. Altfel spus, de vreme ce aceștia își primesc salariile prin aportul populației, funcționarul public este subordonat populației și nu invers. Adică, are obligația ca în limitele legilor în vigoare să rezolve problemele cetățenilor, după voința lor. Este o chestiune de mentalitate care trebuie resetată. Față de chestiunea pe care am prezentat-o pe scurt, aștept o rezolvare corectă. Consiliul Local ar trebui să trateze cu maximă seriozitate și responsabilitate problema parcărilor din municipiul Târgu-Mureș și să includă în planul de lucru și amenajarea parcărilor în toate cartierele. Este vorba de protejarea investițiilor persoanelor fizice. Unele persoane dețin mai multe autoturisme în proprietate. Pe lângă prețul de achiziție se adaugă anual impozite și taxe, cheltuieli privind întreținerea lor. Este vorba despre respectul față de proprietăți pe seama cărora statul încasează venituri considerabile.

IOAN NEGRU

Lasă un comentariu