În contextul în care UMFST nu a ajuns la o înțelegere cu Primăria Târgu Mureș - Proiectul parteneriatului dintre Consiliul Județean Mureș și Universitatea Spientia, retras de pe ordinea de zi a ședinței de ieri

Distribuie pe:

Proiectul de hotărâre privind aprobarea parteneriatului dintre Consiliul Județean Mureș și Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste Târgu Mureș din cadrul Universității Sapientia, pentru realizarea proiectului “Înființare parc științific și tehnologic - Centru de Inovare Transilvania” a fost retras de inițiatorul acestuia, președintele CJ Mureș Péter Ferenc, de pe ordinea de zi a ședinței de ieri.

Proiectul care prevedea stabilirea unui cadru general de colaborare între părți în scopul realizării proiectului “Înființare parc științific și tehnologic - Centru de Inovare Transilvania”, ce urmează a fi pregătit în vederea solicitării de sprijin financiar nerambursabil prin programele operaționale aferente perioadei de programare 2021- 2027, a fost criticat în spațiul public de liderii unor formațiuni politice, dar și de cadre didactice de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnică (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureș.

În comisiile de specialitate ale Consiliului Județean Mureș, unde la începutul săptămânii a fost dezbătut acest proiect de hotărâre, reprezentanții PSD și PMP au votat împotriva acordării avizului.

“De ce nu au fost chemate în parteneriat toate universitățile?”

Consilierul județean PMP Mihaela Daciana Natea care este conferențiar universitar la UMFST a scris pe pagina sa de facebook, cu o zi înainte de retragerea proiectului, că o “facultate (și Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste Târgu Mureș din cadrul Universității Sapientia - n.r.) nu are personalitate juridică”, referindu-se la faptul că această entitate nu ar fi putut semna un acord de parteneriat. Aceasta a mai scris: “Sunt curioasă cum a                     

ajuns «mediul academic» să fie redus la o singură Facultate dintr-o Universitate? De ce nu au fost chemate în parteneriat toate universitățile? De ce nu au fost invitați și alți parteneri instituționali vizați? De ce se propune colaborarea cu o singură entitate pentru un proiect susținut de județ? Dezvoltarea se poate face doar prin includere, NU prin excludere!!”.

O altă poziție publică a fost cea a lui Marius Pașcan, cadru universitar la UMFST. Acesta a declarat în mod public: “Între timp, Consiliul Județean Mureș promovează o hotărâre de parteneriat cu Facultatea de Științe Tehnice și Umaniste din Târgu Mureș, din cadrul Universității “Sapientia”, doar pentru că desfășoară învățământ superior în limba maghiară. Atenție însă, Universitatea “Sapientia” își are sediul în Cluj, iar la Târgu-Mureș este cel puțin discutabilă personalitatea juridică a unei simple facultăți. Este însă o aberație discriminatorie ca ditamai Consiliul Județean Mureș să facă parteneriat cu o facultate, doar pentru că este maghiară, în detrimentul celei mai mari și importante universități (UMFST) care reprezintă și un reper de bază al brandului de județ și municipiu reședință”.

Propunerea UMFST de a constitui un consorțiu cu Primăria Târgu Mureș pentru atragerea a 21 milioane de euro în vederea construirii unui campus, nu a primit răspuns favorabil

Aceste discuții pe marginea proiectului propus de Consiliul Județean Mureș au apărut în contextul în care, UMFST Târgu Mureș a solicitat Primăriei Municipiului Târgu Mureș constituirea, în comun, a unui consorțiu regional de                       

învățământ dual în vederea accesării prin PNRR a 21 milioane de euro pentru construire de campusuri. Înțelegerea viza și punerea la dispoziție de către Municipiul Târgu Mureș a unui teren de cca. 2 hectare. Primăria Târgu Mureș nu a reușit să răspundă afirmativ solicitării, susținând că un astfel de teren nu putea fi pus la dispoziție într-un tip atât de scurt, de o lună, cum se preciza în solicitarea universității. Conform primarului Soós Zoltán, a avut loc o întâlnire între unul din viceprimarii orașului și rectorul UMFST.

Președintele CJ Mureș, Péter Ferenc, susține ideea unui parteneriat UMFST - Primărie

La începutul acestei săptămâni, prezent la o emisiune online, președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a declarat că: “Eu sunt pentru orice tip de dezvoltare și dacă este vorba de învățământ, bineînțeles că susțin tot ceea ce înseamnă dezvoltare în acest sistem pentru că o facem pentru viitorul nostru, pentru copiii noștri. Nu cunosc subiectul în amănunțime, știu despre el că a fost o propunere din partea universității către Primărie. Consiliul Județean în domeniul învățământului are prea puține sarcini și prea puține responsabilități. Ca președinte al UDMR Mureș, din punct de vedere politic îl susțin în totalitate. Cine cu cine îl face, nu asta mă interesează, mă interesează să se facă și cred că este benefic. Trebuie să ne gândim pentru că avem mari probleme, avem chiar mari lipsuri în acest sistem de învățământ și dacă o să știu mai multe despre acest amănunt atunci chiar pot să și discut”. (D.B.)  

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu