Ministrul Apărării: Serviciul militar obligatoriu e exclus. Se discută despre unul voluntar, pentru persoane între 18 și 35 de ani

Distribuie pe:

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, susține că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă și nu există niciun fel de discuție în acest sens.

Tîlvăr a precizat că Armata Română a scăzut de la 320.000 de oameni la aproximativ 80.000 și este nevoie de pregătirea unor rezerve.

“E o perioadă în care lucrurile care țin de Armată generează astfel de preocupări. Serviciul militar obligatoriu este exclus (...) nu există nicio discuție la momentul acesta în acest sens”, a declarat Angel Tîlvăr, luni seară, la Euronews România.

Ministrul a explicat, însă, că se pune în discuție existența unui serviciu militar voluntar, al cărui scop este de a satisface nevoia de rezervă pentru Armata.

Ministrul a precizat că există un proiect care prevede un stagiu militar de câteva luni, pentru persoane de 18-35 de ani.

“Nu știm cum se va întâmpla, suntem în faza în care discutăm despre asta”, adaugă bag ministrul.

“Din punct de vedere numeric Armata a scăzut, iar nevoile operaționale sunt cele care sunt și care nu au mai fost în Europa de mult”, spune ministrul Apărării.

Acesta susține, însă, cu tărie că nu există pericolul unui război.

“România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată. Nu înseamnă că nu trebuie să fie în acord și în linie cu ce se întâmplă și în alte armate din acest punct de vedere. Și nivelul de tehnică militară a crescut, eficacitatea tehnicii militare a crescut. Dar întotdeauna există nevoia să împrospătezi și să ai oameni la dispoziție într-o situație”, a mai declarat Tîlvăr.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a afirmat că se urmărește introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 și 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară. El a menționat că trebuie găsite instrumentele necesare pentru a avea o populație pregătită.

“Este un moment T0 în care toate națiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populației și nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a argumentat el.

Parlamentarii din comisiile de Apărare vor să discute cu reprezentanții Ministerului Apărării, dar și cu șeful statului major al Armatei, despre legea privind pregătirea populației pentru apărare în caz de război. Un astfel de proiect nu se află deocamdată în circuitul parlamentar.

(Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu)

Lasă un comentariu