REACȚII INTERNAȚIONALE LA MOARTEA LUI MIHAIL GORBACIOV

Distribuie pe:

Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat “profundele condoleanțe” pentru moartea, marți, a lui Mihail Gorbaciov (91 de ani), ultimul lider al Uniunii Sovietice, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, informează AFP. “Vladimir Putin își exprimă profundele condoleanțe în urma morții lui Mihail Gorbaciov, urmând a trimite dimineață o telegramă de condoleanțe familiei și rudelor” fostului lider, a afirmat Dmitri Peskov, citat de agenția de presă TASS.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a adus un omagiu lui Mihail Gorbaciov salutând “un lider demn de încredere și respectat”. Ultimul lider al Uniunii Sovietice “a jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece și în căderea Cortinei de Fier. El a deschis calea către o Europă liberă. Este o moștenire pe care nu o vom uita. RIP Mihail Gorbaciov”, a scris von der Leyen pe Twitter.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat “profunda tristețe” după moartea lui Mihail Gorbaciov, aducând un omagiu “unui om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei”. “A făcut mai mult decât oricine altcineva pentru a provoca în mod pașnic sfârșitul Războiului Rece”, a adăugat Antonio Guterres într-un comunicat de presă, în care mai spune că “lumea a pierdut un mare lider mondial, dedicat multilateralismului și apărător neobosit al păcii”.

Premierul britanic Boris Johnson a salutat “curajul și integritatea” ultimului lider al URSS, spunând că “angajamentul său neobosit” a fost un “exemplu” în contextul invaziei ruse din Ucraina. “Sunt întristat să aflu de moartea lui Gorbaciov. Întotdeauna am admirat curajul și integritatea de care a dat dovadă pentru a pune capăt Războiului Rece”, a scris Boris Johnson pe Twitter. “În momentul agresiunii lui (Vladimir) Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit de a deschide societatea sovietică rămâne un exemplu pentru noi, toți”.

Președintele francez Emmanuel Macron a adus miercuri un omagiu lui Mihail Gorbaciov, mulțumindu-i pentru “angajamentul său față de pacea în Europa”. Macron a salutat într-o postare pe Twitter amintirea unui “om al păcii, ale cărui alegeri au deschis o cale către libertate pentru ruși”. Angajamentul său pentru pacea în Europa a schimbat istoria noastră comună”.

Președintele american Joe Biden i-a adus un omagiu, numindu-l un “lider rar”. Acțiunile sale au fost cele ale unui lider cu suficientă “imaginație pentru a vedea că un alt viitor este posibil și curajul de a-și risca întreaga carieră pentru a-l atinge. Rezultatul a fost o lume mai sigură și mai multă libertate pentru milioane de persoane”. “În calitate de lider al URSS, a colaborat cu președintele Ronald Reagan pentru a reduce arsenalele nucleare ale celor două țări, spre marea ușurare a oamenilor din întreaga lume care se rugau pentru încetarea cursei înarmării nucleare. După zeci de ani de represiune politică brutală, el a adoptat reforme democratice”, a spus Joe Biden într-un comunicat. Și Fundația Reagan a deplâns pe Twitter pierderea politicianului rus, “care a fost cândva un oponent politic al lui Ronald Reagan și care a sfârșit, în cele din urmă, prin a-i deveni un prieten”. (Agerpres)

Mai jos vă prezentăm principalele momente din viața politicianului rus:

- 11 martie 1985: la 54 de ani este ales în fruntea Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

- 15 octombrie 1985: prezintă un plan de restructurare economică (perestroika).

- 26 aprilie 1986: explozie la centrala nucleară de la Cernobîl (Ucraina). Tragedia este ascunsă de putere zile întregi, ceea ce a contribuit la contaminarea a sute de mii de oameni.

- 23 decembrie 1986: Andrei Saharov, disident și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, se întoarce la Moscova după șapte ani de exil forțat la Gorki (Nijni Novgorod).

- 8 decembrie 1987: semnarea tratatului de eliminare a INF (rachete cu rază medie de acțiune) la Washington, în cadrul celui de-al treilea summit dintre Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov.

- 7 decembrie 1988: anunță la ONU că URSS își va reduce unilateral trupele în Europa de Est și în partea europeană a URSS cu 500.000 de militari.

- 15 februarie 1989: încheierea retragerii trupelor sovietice din Afganistan după zece ani de război.

- 16 mai 1989: summit la Beijing cu liderul chinez Deng Xiaoping, care pecetluiește normalizarea relațiilor ruso-chineze după 30 de ani.

- 12/15 iunie 1989: este primit triumfător la Bonn (RFG), unde declară că Zidul va cădea când “vor dispărea condițiile care i-au dat naștere”.

- 7 octombrie 1989: în Berlinul de Est îi spune liderului est-german Erich Honecker că “cine întârzie este pedepsit de viață”. Pe 9 noiembrie cade Zidul Berlinului.

- 1 decembrie 1989: întâlnire istorică cu Papa Ioan Paul al II-lea.

- 11 martie 1990: Lituania își declară independența față de URSS. Pe 13 ianuarie 1991, tancurile sovietice au intrat în Vilnius (14 morți și 700 de răniți).

- 15 martie 1990: este ales președinte al URSS pentru cinci ani, post nou creat.

- 16 iulie 1990: convine împreună cu Helmut Kohl, cancelarul RFG, asupra unei Germanii unificate, suverane și libere să se alăture NATO.

- 15 octombrie 1990: primește Premiul Nobel pentru Pace.

- 12 iunie 1991: Boris Elțin este ales președinte al Federației Ruse prin vot universal.

- 31 iulie 1991: semnarea la Moscova a tratatului START, primul acord privind reducerea arsenalelor nucleare strategice americano-sovietice.

- 19/21 august 1991: puci eșuat la Moscova organizat de comuniștii conservatori împotriva lui Gorbaciov, care se afla în Crimeea și care duce la suspendarea Partidului Comunist și precipită destrămarea URSS-ului.

- 8 decembrie 1991: La Minsk (Belarus), președinții Rusiei, Ucrainei și Belarusului constată că Uniunea Sovietică “nu mai există”.

- 25 decembrie 1991: anunță că pune capăt mandatului de președinte al URSS.

Lasă un comentariu