CUM SE CALCULEAZĂ DESPĂGUBIRILE PE CALE AMIABILĂ ÎN CAZ DE ACCIDENT AUTO

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 880, din 7 septembrie 2022, a fost publicat Ordinul nr. 2.293/2022 al ministrului Sănătății, ce stabilește modul prin care se calculează punctajul traumatologic în cazul vătămării integrității corporale sau a sănătății persoanelor atunci când sunt implicate într-un accident rutier, care se folosește pentru stabilirea despăgubirii pe cale amiabilă.

Potrivit actului normativ, calculul punctajului traumatologic se face la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului sau a unor autorități, de către medici experți evaluatori, prin examinarea clinică a celor ce au avut de suferit de pe urma unui accident rutier.

Totodată, recentul ordin stabilește că, la cererea persoanei prejudiciate, a asigurătorului RCA etc., calculul punctajului traumatologic se face, contra cost, de către medici experți evaluatori, care sunt de fapt medici specialiști sau primari de medicină legală, medici specialiști sau primari de expertiză medicală a capacității de muncă sau medicii care au absolvit cursul postuniversitar de evaluare prejudiciu corporal în cazul unor traumatisme asociate incidentelor de trafic rutier.

Pentru calculul punctajului traumatologic, victimele vor fi examinate clinic, în cadrul evaluării, fiind verificate acuzele prezentate, documentele doveditoare și identificate aspectele clinice și paraclinice, morfologice și funcționale care au legătură cu accidentul rutier.

Severitatea leziunilor traumatice va fi stabilită ținând cont de trei parametri distincți, respectiv leziunea traumatică inițială, complicațiile posttraumatice (acele complicații imediate și acute sau cronice care beneficiază de recuperare terapeutică) și consecințele posttraumatice permanente (acele complicații cu caracter permanent care nu se mai pot vindeca și care pot genera consecințe posttraumatice severe sau invaliditate).

Despăgubirile cuvenite persoanelor prejudiciate se stabilesc pe baza punctajului traumatologic prevăzut în ordin, prin însumarea punctelor corespunzătoare traumatismelor. Adică, un scor va avea, de exemplu, o vânătaie și altul, mult mai mare, o arsură gravă, pe o suprafață întinsă, ori o fractură sau chiar o amputație a unui membru.

Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, în caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății ori de deces rezultate în urma unui accident de vehicule, stabilește că valoarea unui punct traumatic este egală cu dublul salariului de bază minim brut pe țară (2.550 de lei, în prezent) de la data producerii accidentului.

Ordinul nr. 2.293 a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, respectiv la data de 7 septembrie 2022. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu