FAMILIA REGALĂ BRITANICĂ LEGATĂ STRÂNS DE JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

În Sângeorgiu de Pădure a fost inaugurat, în 2019, un Muzeu dedicat Claudiei Rhedey, care are o legătură foarte strânsă cu istoria regalității britanice, fiind stră-stră-străbunica reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Muzeul a fost deschis în cinci săli ale Castelului Rhedey din Sângeorgiu de Pădure, monument istoric din secolul al XVIII-lea.

Vizitatorii castelului vor putea descoperi în acest castel muzeu istoria vieții frumoasei aristocrate maghiare Claudia Rhedey, care a trăit o impresionantă poveste de dragoste alături de soțul ei, dar și detalii despre sacrificiul suprem pe care l-a făcut pentru a-l vizita.

La evenimentul de inaugurare din 2019 au participat ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, ambasadorul Ungariei în România, Zákonyi Botond, reprezentantul Landului Brandenburg, Klaus Peter Kluger, și primarul din Sângeorgiu de Pădure, Csibi Attila Zoltán.

“Cred că este un moment foarte important pentru noi, ca britanici, pentru că avem aici o rudă importantă a familiei noastre regale. Mă bucur să fiu în această clădire bine restaurată și e o expoziție admirabilă. Cred că toți copiii din România vor veni aici pentru că e foarte bine realizată (...) Avem o legătură cu România, cu această familie aristocrată maghiară, dar avem legături și cu Vlad Țepeș, Prințul Charles a spus că este înrudit cu această figură importantă a istoriei României (...) Sunt mândru să fiu într-un loc care exprimă cultura engleză, un loc din care se trag regi și regine ale Marii Britanii. Prințul Charles vine deseori în Sângeorgiu de Pădure și menține legăturile cu stră-stră-străbunica sa, Claudia”, a declarat ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble.

Primarul din Sângeorgiu de Pădure, Csibi Attila Zoltán, a arătat că această legătură dintre familia Rhedey și familia regală britanică s-a stabilit prin Mary of Teck, regina Regatului Unit, ca soție a regelui George al V-lea, cea care era nepoata Claudiei Rhedey.

“Am fost foarte mândri de faptul că, în anul 2008, Alteța Sa, Prințul Charles de Wales, a vizitat locul de naștere al stră-stră-străbunicii sale. Suntem convinși că în timp va face castelul și împrejurimile demne de această conexiune. Una dintre pietrele de hotar ale acestei legături este deschiderea acestei legături permanente. Prințul Alexander de Wurttemberg a fost un prinț de naționalitate germană, anii de căsătorie cu Claudia i-a petrecut în Germania. Nu demult a fost scos la iveală jurnalul intim al Claudiei și am simțit obligația de a face cunoscut acest lucru”, a spus primarul.

În Muzeul Rhedey a fost expusă și o copie a jurnalului Claudiei Rhédey, un document olograf de 420 de pagini, aflat într-un muzeu din Germania, care va fi tradus pentru a se afla informații detaliate despre viața contesei.

Domiciliul familiei nobiliare Rhedey a fost construit în secolul al XVIII-lea, pe locul unui alt castel, a fost renovat în 1759 și 1809, când a căpătat actuala înfățișare, iar localnicii susțin că era legat printr-o pasarelă de biserica ridicată vizavi, în urmă cu aproape 700 de ani.

Legătura între Castelul Rhedey și Biserica Reformată, aflată în imediata sa apropiere, persistă și astăzi, însă doar spiritual, în sensul că în cripta de sub podelele acesteia sunt îngropați mai mulți membri ai familiei Rhedey, inclusiv Claudine, cunoscută drept contesa Claudia Rhedey.

Cripta familiei Rhedey, în care se află Claudia Rhedey, moartă în 1841, a fost complet zidită în 1614 din cauza ciumei și redeschisă doar pentru a o înmormânta pe contesă - respectându-i-se astfel ultima dorință. Cripta a stat închisă din nou, timp de aproape 100 de ani, până în 1935, când au fost efectuate ample lucrări de renovare în interiorul bisericii.

Claudia Rhedey este înmormântată față în față cu amvonul bisericii, trupul ei fiind identificat după un colier pe care îl primise de la nașii ei de botez.

Deasupra mormântului ascuns sub podeaua bisericii tronează două plăci comemorative din marmură neagră: prima placă a fost donată bisericii în 1905, de către Mary Victoria, prințesă de Wales, iar cea de-a doua tot de către ea, dar în 1935, când era deja Regină a Angliei.

Prin căsătorie, Claudia Rhedey a primit titlul de contesă de Teck și l-a primit și pe cel de contesă de Hohenheim. Claudia Rhedey este strămoș al casei regale Windsor, adică Hanovra - casa britanică schimbându-și, în anul 1914, numele din Hanovra în Windsor, atunci când Anglia a intrat în Primul Război Mondial împotriva Germaniei.

Strămoașa familiei regale a Marii Britanii s-a născut în 1812, la Sângeorgiu de Pădure, iar fiul ei, Francisc Wurttemberg (Franz Paul Karl Ludwig Alexander Herzog von Teck) s-a căsătorit cu prințesa Mary Adelaide, stră-străbunica Reginei Elisabeta a II-a.

Nepoata Claudiei Rhedey rezultată din urma acestei căsătorii, Mary Prinzessin von Teck, s-a căsătorit cu George al V-lea, nepotul reginei Victoria a Marii Britanii și bunicul Elisabetei a II-a, care, în 1910, a ajuns regele Angliei. Fiul lor, cunoscut sub numele de George al VI-lea, prințul moștenitor, s-a căsătorit cu o prințesă din Grecia, Marina (Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon, care a trăit între anii 1900 și 2002), cu care au avut o fiică, Elisabeta a II-a, actuala regină a Angliei.

Claudia Rhedey a murit, la 29 de ani, în urma unui accident petrecut în localitatea Pettau, în Slovenia de astăzi, în timpul unei călătorii întreprinse cu scopul de a-și vizita soțul, pe Alexandru Paul, principele de Wurttemberg, aflat în acel moment la Gratz. Ea era însărcinată în acel moment cu al patrulea copil al lor.

Din Muzeul de la Sângeorgiu de Pădure aflăm că trăsura în care se afla Claudia și cei trei copii - Claudine Henriette, Franz Alexander și Amalie Josephine - s-a răsturnat și, în ciuda traumelor suferite, ea și-a continuat drumul călare, lucru ce i-a fost fatal. Durerea lui Alexandru a fost atât de mare, încât acesta i-a păstrat inima într-o sticluță pe care o ținea cu el și a condus singur caii care însoțeau cortegiul funerar până la Sângeorgiu de Pădure. (Agerpres)

Lasă un comentariu