LUMEA DE LÂNGĂ NOI

Distribuie pe:

Trăim într-o lume plină de paradoxuri. Avem oameni inteligenți, capabili să ne conducă țara, iar în Parlament, prin diverse tertipuri electorale, au ajuns și indivizi ciudați, să nu le spun nebuni de legat. Fenomen posibil atâta timp cât nu se cere, înainte de a-și depune candidatura, o anumită evaluare psihiatrică din partea unor specialiști, care să emită un certificat de sănătate mintală candidatului respectiv. Pentru cadrele didactice, pentru militari, ceferiști etc., este prevăzută prin lege o testare psihologică și atunci te întrebi, de ce pentru senatori și deputați nu se impune un asemenea test?

Alt paradox greu de înțeles: suntem bogați și săraci în același timp. Avem resurse naturale imense, iar dacă uzinele și complexele agroindustriale au fost distruse la comanda celor care își doreau în România piață sigură de desfacere, ne-au mai rămas încă satele părăsite de tinerii fără o perspectivă sigură de încropire a unei afaceri pe terenul agricol moștenit de la moși și strămoși, teren cumpărat de străini prin interpuși români. Mai avem o bogăție nevalorificată, turismul și agroturismul, iar românii cheltuiesc banii prin străinătate, favorizând economiile unor țări care dețin doi palmieri și un petic de nisip. Am avut fabrici de tractoare, autocamioane, mașini agricole, fabrici de procesarea producției agricole, iar acum nici fiare vechi nu mai avem, fiindcă și acestea au fost vândute. Am avut școli profesionale, licee și facultăți de nivel internațional, iar acum avem parte de reforme.

S-au organizat cursuri de calificare în toate domeniile agricole, dar și în servicii către populație. Vreau să amintesc doar din domeniul apiculturii, unde cunosc mai bine realitatea. În fiecare an, la Asociația Crescătorilor de Albine din Mureș, se înscriu la cursul de calificare și-l absolvă între 80-100 de cursanți, dornici să practice apicultura prin accesarea fondurilor europene. Oamenii au absolvit cursul, au investit în dotarea cu inputurile necesare practicării acestei nobile îndeletniciri, și-au întocmit proiecte stufoase, considerate eligibile, dar când să intre la plată li s-a spus: “Proiectul dumneavoastră este eligibil, dar nu mai avem fonduri, încercați la anul. Fenomenul valabil și în alte domenii. Chiar dacă condițiile de accesare a fondurilor europene nu sunt imposibil de îndeplinit, intervine reținerea că, după ce ai investit în proiect, în cofinanțare, să te trezești că banii s-au terminat. Se pun speranțe într-un Guvern de coaliție, condus de un prim-ministru militar de carieră. Din păcate, timpul de doi ani a fost prea scurt pentru a vindeca o boală atât de gravă, cum este birocrația și corupția, mai ales că ciocofledurii politici îl mușcă și-l umilesc cu atâta ură încât te întrebi: “Oare mai rezistă omul acesta, un an de zile la guvernare?” Cât privește situația din județul nostru, deocamdată este liniște și pace. A fost un an agricol cu recolte satisfăcătoare, politicienii își văd liniștiți de afacerile lor, săracii de lângă noi își primesc ajutoarele sub diferite forme, copiii au început școala, pensionarii mai așteaptă majorările până în primăvară, brambureala cu pandemia s-a cam terminat. NATO ne apăra țara. Așa că, încă nu suntem de pierit. Mă îngrijorează iarna care vine, când diferența dintre săraci și bogați se va accentua...

VASILE BOTA

Lasă un comentariu