Zborul Târgu Mureș - Debrecen (Ungaria) este unul dintre primii pași în dezvoltarea transportului aerian regional. La Debrecen a avut loc ieri anunțarea oficială a noului zbor al companiei aeriene Aeroexpres Regional

Distribuie pe:

“Și Târgu-Mureșul și orașul Debrecen vor avea de câștigat prin această nouă cursă! Numărul de turiști va crește, iar oamenii de afaceri vor avea o cale de acces rapidă nu doar către județul Mureș, ci și către celelalte județe. De asemenea, județul Mureș va fi o punte de legătură între România și Ungaria” - a spus președintele Consiliului Județean Mureș, astăzi, la Debrecen, unde a fost făcut anunțul oficial al lansării noului zbor Târgu Mureș - Debrecen, care este disponibil din 5 septembrie. Péter Ferenc a mai subliniat că dezvoltarea Aeroportului Transilvania este și va rămâne o prioritate pentru Consiliul Județean. În anul aceasta au fost semnate deja două contracte de 30 de milioane de euro, ambele din finanțări europene nerambursabile, având ca scop creșterea capacității aeroportului: extinderea terminalului de pasageri și a parcării pentru aeronave, construirea unei noi stații de pompieri și modernizarea tuturor echipamentelor de control al pasagerilor, al bagajelor și a sistemului de securitate.

Directorul general al Aeroexpress Regional, Somogyi-Tóth Dániel, la conferința de presă a declarat că aviația regională este un element cheie în dezvoltarea transportului aerian maghiar, dar, din cauza specificului pieței, acest segment a primit mai puțină atenție. “Suntem, practic, în prima etapă a acestui demers. În perioada de probă vom putea demonstra care sunt avantajele aviației regionale și sarcinile pe care le putem rezolva în acest mod, despre asta va fi vorba în primele două luni”, a explicat Somogyi-Tóth Dániel.

Magyar Levente, ministrul adjunct al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului, a transmis poziția guvernului ungar. “Deși a existat o cerere foarte mare, până în prezent nu era nicio companie aeriană care să conecteze marile orașe din regiune. Guvernul ungar s-a angajat să sprijine aceste zboruri și vor fi examinate toate posibilitățile legale disponibile pentru a se asigura că și după perioada de probă vor fi valabile zborurile”, a explicat ministrul adjunct. Obiectivul guvernului maghiar este de a se asigura că toate orașele importante din Bazinul Carpatic și din regiunea mai largă pot fi accesate din Ungaria.

Aeronava Aeroexpress Regional va opera trei zboruri pe săptămână de la Budapesta la Cluj-Napoca, de acolo la Debrecen și apoi la Târgu Mureș. De la Târgu Mureș se întoarce la Debrecen, de unde duce pasagerii la Cluj-Napoca și de la Cluj-Napoca la Budapesta.

În prezent, există 8 zboruri pe săptămână între Târgu Mureș și Ungaria. Există cinci zboruri dus-întors pe săptămână spre Budapesta și trei zboruri dus-întors pe săptămână spre Debrecen.

BIROUL DE PRESĂ AL CONSILIULUI JUDEȚEAN MUREȘ

Din 5 septembrie, compania aeriană maghiară startup Aeroexpress Regional operează zboruri directe între Ungaria și Transilvania.

Asigurarea zborurilor între orașele din Bazinul Carpatic este o prioritate pentru Guvernul ungar, a declarat Magyar Levente, adjunctul ministrului de Externe al Ungariei, la evenimentul de lansare a zborurilor care conectează Budapesta, Debrecen, Cluj și Târgu Mureș de către compania aeriană regională Aeroexpress, transmite agenția MTI, citată de Agerpres.

Magyar Levente a menționat faptul că, la începutul acestui an, Guvernul maghiar a achiziționat o participație majoritară la compania care deține aeroportul din Debrecen cu obiectivul de a “avea o capacitate aeroportuară modernă semnificativă în regiune”. Guvernul ungar este angajat pentru dezvoltarea transportului aerian, o inițiativă care este sprijinită și de Uniunea Europeană, a adăugat Magyar Levente.

Noile zboruri între Budapesta, Debrecen, Cluj și Târgu Mureș vor fi operate de compania aeriană regională Aeroexpress de trei ori pe săptămână, în lunile septembrie și octombrie.

Aeronavele Embraer 120 ER folosite de compania aeriană sunt unele fabricate în Brazilia, special concepute pentru operarea eficientă și economică a zborurilor regionale, pe distanțe scurte, potrivit unui comunicat al companiei.

Sursa foto: aeroexpress.hu

Lasă un comentariu