LANSARE DE CARTE

Distribuie pe:

La Biblioteca Județeană Mureș, Sala Documentară, a avut loc o dublă lansare de carte. Este vorba de volumele “Limbajul și toponimia Câmpiei Transilvane în poezia lui Ion Horea” și “ Oroiu în documente și consemnări, contribuții monografice”, autor Iovu Roiban Oroianu. Invitați au fost prezenți domnii Eugeniu Nistor, editura “Ardealul” Târgu Mureș, cel care a prefațat primul volum, Doamna Nadia Fărcaș, Editorul “Ecou Transilvan” din Cluj Napoca, și Dimitrie Poptămaș, cel care a prefațat cartea despre satul Oroiu. Moderatorul emisiunii a fost Doamna Monica Avram, Director al Bibliotecii Județene Mureș, gazda evenimentului.

În cuvântul său, domnul Eugeniu Nistor a apreciat pasiunea și dăruirea cu care autorul, deși absolvent de Institut Politehnic, a reușit să aștearnă pe coala de hârtie idei și aprecieri remarcabile. Inclusiv titlul cărții este o idee care se cere dezvoltată de specialiști în filologie, fiind o provocare ca și lucrări de doctorat sau de profundă analiză literară.

La rândul său, domnul Dimitrie Poptămaș arată că autorul are un talent înnăscut într-ale penelului, așternând cu foarte mare ușurință ideile pe coala de hârtie.

În cuvântul său, autorul lovu Roiban Oroianu a avertizat încă de la început că nu va spune nimic legat de cele cuprinse în carte. Le va povesti lucruri neștiute, nescrise nici măcar în carte, curiozități și picanterii literare! Vă etalez doar câteva dintre cele spuse de autor:

“Drumul meu prin viață a fost un traseu parcă predestinat. Totul s-a întâmplat în urmă cu mai bine de cincizeci de ani. Mergeam cu mama în cimitir, în satul Petea, de sărbătoarea Floriilor, seara. Ne duceam să punem pe mormintele bunicilor mâțâșori, crenguțe de salcă și să le aprindem lumânări la căpătâi, lângă cruce. Într-una din acele zile s-a întâmplat ceva ce avea să-mi marcheze viața pentru totdeauna. Ne-am întâlnit acolo, în cimitir, printre cruci, cu colegul mamei, poetul și scriitorul Ion Horea, născut în satul Petea. S-au oprit preț de câteva minute și au schimbat două vorbe, ca vechi prieteni și colegi de clasă. Mi-l amintesc pe poetul și scriitorul Ion Horea îmbrăcat elegant, cu barbă, foarte distins... «Vezi tu, dragu' mamii, să înveți bine la școală, să ajungi și tu domn, om învățat, așa ca Uănu!» Vorbele și imaginile din seara aceea au rămas pentru mine un imbold permanent!

M-am hotărât să scriu o carte, prin care să încerc să fac cât mai cunoscută poezia unui mare poet al Transilvaniei, Ion Horea! Să realizez un Medalion ION HOREA, la comemorarea a cinci ani de la trecerea în eternitate a poetului. Sistematic, inginerește, citind și analizând fiecare text, am selectat doar cele care se refereau la afinitatea față de sat și locurile natale, limbajul arhaic, abundând de regionalismele locului, toponime, hidronime.... Și în mod special, am urmărit limbajul folosit, regionalismele și toponimia din satele Petea și Vaideiu, care «de cându-i lumea» sunt «tot una»“!

CÂNTEC TÂRZIU

Dar nu-i o amăgire vană,

când, peste toate, mai îngâni:

mi-e dor de țara transilvană

și de țăranii ei bătrâni.

Voi spune timpului să steie,

sălbatic o să-l mai implor!

acolo unde mai scânteie

un fir de foc în vatra lor.

În cimitirul greu de prune

se mută satul, rând pe rând...

Când clopotele prind să sune

și noaptea le aud chemând!

Muntenii nu mai vin cu plute,

piuarii nu mai trec prin sate,

fântânile s-au stins, umplute

cu sarea lacrimei vărsate.

Să fiarbă prunele-n corlană,

Pe dealuri să mai latre câni!

Mi-e dor de țara transilvană

Și de țăranii ei bătrâni!

(Ion Horea, Eu trebuie să fiu, Editura pentru literatură, 1967, Cântec târziu, p. 19 )

La final, doamna Monica Avram spune că este convinsă că dincolo de provocarea directă, autorul are acolo, în suflet, încă multe sentimente legate de cele două cărți. Apariția unei cărți noi, bine documentată, e o bucurie pentru bibliotecari!

Referitor la afirmațiile domnului Dimitrie Poptămaș, privind faptul că unele Monografii tratează perioade mai vechi, omițând să abordeze vremurile mai apropiate... Ori în cărțile de fațăm în mod special sunt analizate perioada colectivizării și mai apoi perioada comunistă!

ȘUTEU CĂLIN, participant la Evenimentul

Lasă un comentariu