UCRAINA CERE CA RUSIA SĂ NU FIE LĂSATĂ SĂ PARTICIPE LA TRAGEREA LA SORȚI PENTRU EURO-2024. FEDERAȚIA UCRAINEANĂ NU VREA CA RUȘII SĂ JOACE MECIURI AMICALE

Distribuie pe:

Federația Ucraineană de Fotbal (UAF) a anunțat, miercuri, pe site-ul oficial, că face demersuri pentru ca Rusia să nu dispute niciun meci amical și să nu fie lăsată să participe la tragerea la sorți pentru Campionatul European din 2024. Ca urmare a ofensivei militare a rușilor în Ucraina, FIFA și UEFA au decis că echipele din Rusia, naționale și de club, sunt suspendate din com-petițiile internaționale în sezonul 2022/2023. 

“Decizia UEFA se aplică doar pentru competițiile oficiale. Drept urmare, le permite oficialilor din fotbalul rus să negocieze eventuale meciuri amicale. Însă federația ucraineană reacționează imediat după astfel de tentative. Da, recent am trimis scrisori la FIFA și UEFA pentru a solicita anularea meciului dintre Rusia și Bosnia-Herțegovina, programat la 19 noiembrie. Am făcut un apel și la federația din Bosnia, cerându-i să se solidarizeze cu întreaga lume a fotbalului civilizat și să refuze să participe la acest meci.

A existat și un apel de la Comitetul Executiv al UAF către colegii din Bosnia, dar și un apel al legendelor noastre către jucătorii și antrenorii naționalei Bosniei pentru ca ei să refuze să joace meciul. Încă nu s-a luat o decizie oficială. Însă facem totul pentru a împiedica disputarea meciului”, a declarat președintele UAF, Andriy Pavelko, membru al Comitetului Executiv al UEFA. Pavelko a precizat că demersuri similare se fac și în legătură cu două meciuri amicale ale echipelor feminine under 17 ale Serbiei și Rusiei, care ar urma să se dispute în octombrie. De asemenea, federația ucraineană face eforturi pentru a împiedica Rusia să participe la tragerea la sorți pentru Euro-2024, progra-mată la 9 octombrie, la Frankfurt.

“Turneul în sine va avea loc în perioada 14 iunie - 14 iulie 2024, în Germania. Țara agresoare nu poate fi reprezentată în competiții la care participă naționalele unor țări care, spre deosebire de Federația Rusă, respectă suveranitatea și integritatea teritorială a altor state. Țara care ucide în fața întregii lumi femei, copii și bătrâni nevinovați, care vrea să distrugă un popor întreg, ar trebui să fie izolată complet pe scena internațională, inclusiv în fotbal! Atât timp cât nu încetează să comită crime”, a adăugat președintele federației ucrainene. 

SORIN CRĂCIUN

Lasă un comentariu