Actualitatea mureșeană - Prezent și viitor în apicultura mureșeană

Distribuie pe:

Miercuri, 8 decembrie, în Sala festivă a Colegiului Agricol ,,Traian SăVULESCU" din Târgu-Mureș, a avut loc o întâlnire a apicultorilor mureșeni cu specialiști din diferite domenii. S-a dorit o informare corectă a celor care practică această nobilă îndeletnicire privind problemele cu care se confruntă apicultura mureșeană.
În deschiderea simpozionului, ing. Vasile BOTA, președintele filialei ACA Mureș, a prezentat o informare despre activitatea stuparilor mureșeni în anul 2016, un an extrem de dificil, cu greutăți în realizarea producției de miere la principalele culesuri, datorate în principal condițiilor meteorologice nefavorabile, atât în primăvară - ploi reci, vânt, vijelii la culesul de rapiță și salcâm, cât și în vară. O ușoară îmbunătățire s-a înregistrat la culesul de tei și floarea soarelui. S-a vorbit și despre sprijinul acordat prin Programul Național Apicol.
Conform tradiției, în perioada de iarnă, ACA Mureș organizează învățământ apicol de masă în fiecare zi de joi. Din acest an, pentru a se asigura informații utile unui număr cât mai mare de apicultori, au fost invitați la întâlnire specialiști ai instituțiilor mureșene care au fost alături de apicultori în acest an.
Expunerile și temele prezentate au fost urmărite cu interes de cei peste 120 de apicultori prezenți la eveniment: dr. vet. Liviu DRăGAN, inspector DSVSA Mureș, a vorbit despre legislația sanitar-veterinară, atenționând auditoriul despre oportunitatea tratamentelor împotriva bolilor la albine, dând asigurări că va rămâne alături de apicultori ori de câte ori va fi solicitat; ing. Maria FOLA, director OJZ Mureș, a susținut o informare privind aportul Oficiului Județean de Zootehnie Mureș la dezvoltarea apiculturii mureșene, importanța identificării familiilor de albine și stupinelor, procedura de autorizare pentru stupine de elită și multiplicare, condițiile de livrare a mătcilor selecționate și împerecheate din rasa curata Apis Mellifera Carpatica. Conform datelor oferite, în anul 2016, au fost autorizate 223 de stupine la nivel național, dintre care 23 în județul Mureș; ing. Dumitru MOLDOVAN, inspector la DADR Mureș, a venit cu o propunere interesantă. Astfel, domnia sa a propus, pentru îmbunătățirea bazei melifere, introducerea în cultură a unei plante mai puțin cunoscute, Camelina, cu promisiunea că va asigura sămânța necesară celor interesați de testare: dr. ing. Mihai TOMȘA, specialist în protecția plantelor, a subliniat importanța colaborării dintre agronomii care fac tratamente fitosanitare pentru a se evita posibilele accidente datorate toxicității unor pesticide aplicate plantelor de cultură; dr. med. veterinar Bogdan PONCEA, cercetător științific la Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Apicultură, a adus precizări privind necesitatea păstrării rasei autohtone de albine Carpatine. A subliniat că ajutorul de minimis pentru acest an nu se va mai acorda pentru hrănirea suplimentară a familiilor de albine. La sesizările unor apicultori privind neimplicarea suficientă a ACA România pentru a face cunoscute Guvernului României problemele grave cu care se confruntă apicultorii, dr. med. Veterinar Bogdan PONCEA a scos în evidență demersurile făcute de președintele ACA România, ing. Ioan FETEA, la Guvern și MADR, precum și la DSVA pentru rezolvarea asigurării medicamentelor prin magazinele SC Apicola. A amintit participanților și că orice reclamații se adresează producătorilor, nu comercianților; ing. Daniel Ovidiu Săvâșcă, director APIA Mureș, a spus că în județul Mureș sunt înregistrate cinci asociații apicole, având în total 1.155 membri. Domnia sa a subliniat importanța existenței asociațiilor, atât la nivel local, cât și național și de puterea pe care o au formele asociative. De asemenea, a atras atenția asupra aportului polenizării, a importanței albinei, care contribuie la sănătatea mediului; ing. Dorin DOGARU, director ApiProd Tg.Mureș, a solicitat apicultorilor mureșeni să acorde atenția cuvenită calității mierii și produselor stupului pentru a fi compatibile la export.
Conducerea ACA Mureș a mulțumit conducerii Colegiului Agricol ,,Traian SăVULESCU" din Tîrgu Mureș pentru găzduire și invitaților pentru reușita debutului învățământului de masă apicol. Și-a manifestat și regretul că autoritățile locale nu au participat la întâlnirea apicultorilor mureșeni, cu toate că le-a fost transmisă invitația din timp.
În ton cu Sfintele Sărbători, apicultorul Ioan Marini i-a colindat pe cei prezenți, oferind un scurt moment artistic.

Lasă un comentariu