STATUL ROMÂN A EȘUAT ÎN TENTATIVA DE SALVARE A FABRICII DE ZAHĂR DIN LUDUȘ

Distribuie pe:

- Sindicatul susține că francezii continuă planul de lichidare și demolare a obiectivului -

Prin intermediul unui comunicat de presă dat publicității miercuri, Sindicatul Liber Zahărul Luduș SA informează că a fost anunțat, în aceeași zi, de patronatul Fabricii de Zahăr Tereos România SA, că se continuă planul de lichidare și demolare a obiectivului, după ce statul român s-ar fi retras din negocieri și nu s-a găsit cumpărător.

“Vă transmitem această adresă ca un ultim strigăt de disperare și totodată ca o rugăminte de încercare a salvării uneia din cele două fabrici de zahăr funcționale din România, Fabrica de Zahăr de la Luduș, județul Mureș. Ne-ați dat multă speranță și bucurie în primavară, în momentul când am fost anunțați că Statul, împreună cu fermierii din zonă, o să preia Fabrica de Zahăr. Ne gândeam că după 32 de ani de distrus, reușim și noi, românii, să salvăm ceva, însă astăzi, 28.09.2022, am fost anunțați că Tereos România SA își continuă planul de lichidare și demolare a Fabricii de Zahăr de la Luduș, că Statul s-a retras și în concluzie nu s-a găsit cumpărător”, a arătat Sindicatul Liber Zahărul Luduș, în comunicat.

Sindicaliștii susțin că, în plină criză alimentară și cu un război la granițele țării statul român a lăsat de izbeliște fabrica ludușeană.

“Suntem într-un război continuu de 32 de ani, război tăcut, pe care România îl pierde încet, cu bună știință, în favoarea speculanților și așa-zișilor investitori străini. Nu mai avem mori pentru a produce făina, nu mai avem fabrici de ulei, nu mai avem rafinării, nu mai avem industrie. În locul industriei române s-au făcut mall-uri și cartiere, în care să stăm și unde să ducem banii câștigați tot de la investitorii străini, bani care pleacă din țară, nu rămân în România. În plină criză alimentară și cu un război la granița de nord a țării, autorizăm distrugerea unei fabrici perfect funcțională, cu angajați specializați pe industria zahărului și producători de sfeclă performanți. Vă rugăm, încă o dată, să găsiți o soluție pentru salvarea Fabricii de Zahăr de la Luduș”, arată sindicaliștii ludușeni.

În ședința Guvernului din 4 mai 2022, a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale fusese mandatat în demararea negocierilor pentru menținerea activității fabricii de zahăr de la Luduș - SC Tereos RO SA. Mandatarea a avut loc în contextul deciziei anunțate de Grupul Tereos, care deține una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica situată de la Luduș, ce funcționează de peste 60 de ani.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunța, la sfârșitul lunii mai, că a avut întâlniri cu managementul companiei Tereos România, pentru a prezenta echipa de negociere constituită și pentru a stabili un calendar privind preluarea fabricii de zahăr de la Luduș

“Vă transmit angajamentul ferm al statului român de a duce la bun sfârșit acest proces. Este nevoie să inventariem bunurile, activele, să demarăm auditurile necesare precum și elaborarea documentelor aferente, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Cumpărăm fabrica pentru a produce zahăr, în parteneriat cu fermierii. Ne dorim să reluăm cât mai repede ciclul de producție și activitatea în fabrică, mai ales în contextul internațional al pieței zahărului”, declara ministrul Agriculturii de la acel moment, Adrian Chesnoiu, într-un comunicat remis Agerpres.

La rândul său, Francois Queva, CEO Tereos România, a infirmat toate zvonurile vehiculate în spațiul public legate de închiderea fabricii, menționând că angajamentul luat în fața ministrului, încă din luna aprilie, privind disponibilitatea vânzării acestei unități de producție către statul român a rămas neschimbat. De asemenea, reprezentantul companiei franceze a subliniat că nicio componentă a fabricii nu a fost dezmembrată, dezafectată sau vândută, se arăta în comunicatul MADR din luna mai.

Potrivit informării MADR de la acel moment, ambele părți agreaseră un calendar al preluării investiției, ținând cont și de necesitatea salvării locurilor de muncă pentru personalul angajat în fabrica de zahăr de la Luduș. Până în anul 2021, zahărul obținut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.

În ultimul articol publicat de “Cuvântul liber” despre acest subiect, fermierii cultivatori de sfeclă ne declarau că au fost practic excluși din negocierile privind salvarea fabricii de zahăr, la acea dată ei știind că în locul lor fabrica va fi preluată de o societate din Sibiu, producătoare de conserve alimentare. Într-o primă fază statul român dorea ca sa ajute fermierii mari care cultivă sfeclă de zahăr din Transilvania să preia de la patronii francezi fabrica. Se pare, conform sindicaliștilor, că nici una dintre aceste variante nu mai este viabilă astfel că patronii fabricii vor continua procesul de închidere și pare-se de dezmembrare a fabricii.

DRAGOȘ BARDOȘI (sursa Agerpres)

Lasă un comentariu