10 OCTOMBRIE, ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII MINTALE

Distribuie pe:

Instituită de Federația Mondială a Sănătății Mintale, în anul 1992, Ziua Mondială a Sănătății Mintale reprezintă singura campanie internațională de conștientizare și educație publică pentru înțelegerea cât mai bună a bolilor psihice și a tulburărilor de comportament. Tema din acest an o constituie “Sănătatea și bunăstarea mintală, priorități la nivel global” (“Make mental health and wellbeing for all a global priority”).

Chiar înainte de pandemia din 2019, se estimează că una din opt persoane la nivel global suferea de o tulburare mintală. În același timp, serviciile, competențele și finanțarea disponibile pentru sănătatea mintală sunt, în continuare, insuficiente și mult sub ceea ce este necesar, în special în țările cu venituri mici și medii.

Pandemia de COVID-19 a creat o criză globală pentru sănătatea mintală, alimentând stresul pe termen scurt și lung și subminând confortul psihic a milioane de oameni. Estimările OMS indică creșterea atât a tulburărilor de anxietate, cât și a tulburărilor depresive la peste 25% din populația globală, în primul an de pandemie, în contextul în care serviciile medicale de specialitate au fost grav perturbate, iar decalajul privind tratamentul acestor afecțiuni s-a mărit considerabil.

Creșterea inegalităților sociale și economice, conflictele prelungite, violența și urgențele de sănătate publică afectează populații întregi: 84 de milioane de persoane din întreaga lume au fost strămutate forțat în 2021,iar stigmatizarea și discriminarea continuă să fie bariere în calea incluziunii sociale și a accesului la îngrijirea corespunzătoare.

Multe persoane au, din când în când, probleme de sănătate mintală. Dar o problemă de sănătate mintală devine o boală mintală atunci când semnele și simptomele persistă, cauzează stres și afectează capacitatea unei persoane de a judeca și de a se comporta normal.

Semnele și simptomele bolii mintale includ: tristețe, apatie; gânduri confuze sau capacitate redusă de concentrare; frică, îngrijorare excesivă sau sentimente extreme de vinovăție; modificări bruște ale stării de dispoziție; retragerea din viața socială; oboseală, probleme cu somnul; desprinderea de realitate (iluzii), paranoia sau halucinații; incapacitatea de a face față problemelor zilnice sau stresului; probleme de înțelegere și relaționare cu situații și cu semenii; probleme cu consumul de alcool sau droguri; schimbări majore în obiceiurile alimentare; supărare excesivă, ostilitate sau violență; gânduri de sinucidere. Uneori, simptomele unei tulburări de sănătate mintală apar ca probleme fizice, cum ar fi dureri de stomac, de spate, de cap sau alte dureri inexplicabile.

Specialiștii arată că bolile mintale sunt, în general, cauzate de o varietate de factori genetici și de mediu: un istoric de boli mintale la o rudă de sânge - un părinte sau un frate; situații de viață stresante, precum probleme financiare, moartea cuiva drag sau divorțul; o boală cronică (diabetul, cancerul ș.a.); afectarea creierului, ca urmare a unei vătămări grave (traumatism cerebral), cum ar fi o lovitură violentă la cap; consumul de alcool sau de droguri recreative; un istoric de abuz sau neglijare în copilărie; lipsa de prieteni sau de relații sănătoase; o boală mintală anterioară.

Bolile mintale sunt principala cauză de handicap. Netratate, pot crea probleme grave de sănătate emoțională, comportamentală și fizică, manifestându-se prin: insatisfacții, lipsă de “chef de viață”; conflicte familiale; izolare socială; probleme cu tutunul, alcoolul și alte droguri; probleme juridice și financiare; sărăcie și lipsă de adăpost; autovătămare sau vătămarea altora, sinuciderea sau omuciderea; sistem imunitar slăbit, astfel încât organismul nu mai poate face față infecțiilor; boli de inimă și alte afecțiuni medicale.

Din multitudinea de boli mintale, specialiștii OMS le rețin pe cele mai des întâlnite, la nivel mondial.

Depresia. Este o cauză principală a dizabilității, estimându-se că 264 de milioane de persoane sunt afectate, majoritatea fiind femei. Se caracterizează prin tristețe, lipsă de interes pentru activități altădată plăcute, sentimente de vinovăție sau stimă de sine scăzută, somn sau apetit tulburat, oboseală și lipsă de concentrare. Persoanele cu depresie se plâng, adesea, de suferințe fizice, fără o cauză reală. În cea mai gravă dintre manifestări, poate duce la sinucidere.

Tulburarea bipolară. Afectează aproximativ 45 de milioane de oameni din întreaga lume. De obicei, constă atât din episoade maniacale, cât și din episoade depresive, separate de intervale de dispoziție normală. Episoadele maniacale implică iritabilitate, hiperactivitate, vorbirea rapidă, stimă de sine exagerată și nevoia scăzută de somn.

Schizofrenia și alte psihoze. Schizofrenia este o tulburare mintală gravă, afectând 20 de milioane de oameni din întreaga lume. Psihozele, inclusiv schizofrenia, se caracterizează prin distorsiuni de gândire, de percepție, de emoții și limbaj, de simț al sinelui și al controlului propriului comportament. Episoadele psihotice obișnuite includ halucinații (persoana vede, aude sau simte entități inexistente) și iluzii (idei fixe, judecăți false ori suspiciuni în a căror realitate crede și pe care le susține cu fermitate, chiar și atunci când există dovezi contrare). Stigmatizarea și discriminarea acestor persoane pot duce la lipsa accesului la servicii sociale și de sănătate.

Demența. La nivel mondial, aproximativ 50 de milioane de oameni au demență. Boala este, de obicei, de natură cronică sau progresivă, caracterizată prin deteriorarea capacității de a procesa gândurile, dincolo de ceea ce s-ar putea aștepta de la îmbătrânirea normală. Afectează memoria, gândirea, orientarea, înțelegerea, capacitatea de învățare, limbajul și judecata. Este cauzată de o varietate de boli și leziuni care afectează creierul, cum ar fi boala Alzheimer sau accidentul vascular cerebral.

Sistemele de sănătate nu răspund încă în mod adecvat la povara pe care o reprezintă bolile mintale, la nivel global. În consecință, diferența dintre necesitatea tratamentului și furnizarea acestuia este uriașă în întreaga lume. În țările cu venituri mici și medii, între 76% și 85% dintre persoanele cu tulburări mintale nu primesc niciun tratament.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că povara tulburărilor mintale continuă să ia amploare, cu impact semnificativ asupra sănătății și consecințe sociale și economice majore, în toate țările lumii. ((surse - mayoclinic.org, who.int.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu