CONCURS INTERNAȚIONAL DE PIAN, LA TÂRGU MUREȘ (8-13 OCTOMBRIE)

Distribuie pe:

Concursul își propune să scoată în lumina rampei tineri pianiști cu vârste sub 32 de ani, aflați în plină ascensiune și dornici de a îmbrățișa cariera de soliști concertiști. Competiția le oferă șansa de a evolua astfel în concertul din finală, în fața publicului din Târgu Mureș, câștigătorul Premiului I fiind invitat ca solist, în stagiunea următoare, în alte două concerte: unul în compania Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș și unul în compania Filarmonicii de Stat din Satu Mare.

Concursul se va desfășura în perioada 8-13 octombrie 2022, în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș

Etapa I va avea loc în zilele de duminică, 9 octombrie, și luni, 10 octombrie 2022 (în funcție de numărul de participanți) și impune interpretarea următorului program: Preludiu și Fugă de J.S. Bach și două studii de virtuozitate din creația compozitorilor Frederic Chopin, Franz Liszt, Serghei Rahmaninov sau A. Skriabin.

Etapa a II-a se va desfășura marți, 11 octombrie, cu un recital care va include, obligatoriu, o sonată clasică de Haydn, Mozart, Beethoven și o piesă/ un ciclu de piese de autori romantici, moderni sau contemporani. În această etapă vor fi admiși maximum 12 candidați.

Etapa a III-a se va desfășura în zilele de miercuri, 12 octombrie (între orele 10-13), și joi, 13 octombrie (între orele 10-13), fiind urmată de concertul de gală, și presupune interpretarea unui concert pentru pian în compania simfonicului târgumureșean, sub bagheta muzicianului Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea.

În această ultimă etapă a competiției vor fi admiși trei candidați, juriul putând decide promovarea unui al patrulea, ales dintre competitorii cei mai tineri.

Juriul va fi alcătuit din: Csíky Boldizsár jr. - pianist, prof. univ. dr. la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj, România, președintele juriului; Adela Liculescu - pianistă concertistă, Viena, Austria; Apolka Bonnyai - pianistă, doctor, profesoară la Liceul de Muzică și Arte “Szent István Király” din Budapesta, Ungaria; Constantin Sandu - pianist, doctor, profesor la Școala Superioară de Muzică și Artele Spectacolului din Porto, Portugalia; Nicolae Dumitru - pianist, profesor la Colegiul Național de Muzică “George Enescu” din București, România; Levente György - director general al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, România.

MARIANA CRISTESCU

Lasă un comentariu