SCRIITOAREA FRANCEZĂ ANNIE ERNAUX, LAUREATĂ A PREMIULUI NOBEL PENTRU LITERATURĂ PE ANUL 2022

Distribuie pe:

Scriitoarea franceză Annie Ernaux a câștigat joi premiul Nobel pentru literatură pe anul 2022 pentru “curajul și acuitatea detașată cu care dezvăluie sursele, înstrăinările și piedicile colective ale memoriei personale”, conform anunțului făcut de Academia Suedeză din Stockholm.

În scrierile sale, Ernaux “examinează în mod consistent și din perspective diferite o viață marcată de discrepanțe puternice din punct de vedere al genului, limbajului și clasei. Traseul ei către cariera de scriitoare a fost îndelungat și anevoios”, se mai precizează în comunicatul Academiei Sudeze.

Ernaux, în vârstă de 82 de ani, a cărei operă este preponderent autobiografică, a debutat cu romanul “Les Armoires Vides” în 1974, dar a dobândit recunoașterea internațională odată cu volumul “Les Années”, în 2008, notează Reuters. Recompensată cu Prix Renaudot în 1984 pentru volumul “La Place” și finalistă a prestigiosului premiu Booker International în 2019, Ernaux a publicat circa 20 de volume și este profesoară de literatură la Universitatea din Cergy-Pontoise, scrie AFP.

Stilul său clinic, dezgolit de orice urmă de lirism face obiectul a numeroase teze. Prin această “écriture plate”, convoacă universalul în narațiunea unică a existenței sale. Scriitoarea abandonează rapid romanul și inovează narațiunea de familie, inventând “autobiografia impersonală”, notează AFP.

Ernaux s-a născut în 1940 și a copilărit în micul oraș Yvetot din Normandia, unde părinții ei administrau un magazin mixt - băcănie și cafenea.

A debutat cu “Les armoires vides” (1974), în care se întrevede deja investigarea mediului normand al copilăriei, dar abia în cea de-a patra carte, “La place” (1983) obține succesul literar. În circa 100 de pagini, produce un portret detașat al tatălui ei și al întregului mediu social care l-a format în mod fundamental. Câțiva ani mai târziu, publică un portret mai scurt chiar, de data aceasta al mamei, “Une femme” (1987), care oferă clarificări semnificative referitoare la natura scriiturii lui Ernaux, care trece de la ficțiune la sociologie sau istorie. Sever de concisă, cartea reprezintă un tribut minunat dedicat unei femei puternice, care, într-o mai mare măsură decât tatăl, a fost capabilă să-și mențină demnitatea, deseori în condiții tensionate.

“L'événement” (2000) este una dintre cele mai cunoscute scrieri ale lui Ernaux, o narațiune detașată la persoana întâi despre un avort ilegal făcut de o tânără de 23 de ani, adaptată pentru cinema în 2021, într-o peliculă recompensată cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția în 2021. Câștigătoarea va fi recompensată cu suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 920.000 de euro). (Agerpres)

Lasă un comentariu