ACUM 500 DE ANI, FERDINAND MAGELLAN

Distribuie pe:

Fapta lui măreață ne uimește și acum. Era un navigator portughez, care în țara sa nu s-a bucurat de atenția cuvenită marilor sale planuri, dar a știut să trezească interesul regelui Spaniei.

Magellan era un om al timpului său. Pornind de la ideea care l-a călăuzit și pe Cristofor Columb, și anume că pământul este rotund, și cunoscând și circumferința globului, calculată deja în antichitate de către Eratosthene, Magellan și-a propus să caute o cale maritimă mai scurtă, prin vest, pentru a ajunge în Insula Mirodeniilor (Insulele Moluce).

În 1519, se știa deja că dincolo de continentul american mai există o mare, însă nimeni nu încercase să caute o trecătoare prin Atlanticul de Sud, spre acel ocean misterios.

Este sarcina pe care și-a asumat-o temerarul explorator.

Magellan a pornit cu o flotă de cinci vase și 237 de oameni la bord, și ajungând în preajma Americii de Sud, a navigat spre sud, de-a lungul coastelor. Țărmurile continentului fiind neexplorate încă, a luat gurile de vărsare ale marilor fluvii drept posibile pasaje spre oceanul necunoscut. Vasele trimise urcau la amonte pe aceste ape și căpitanii se întorceau decepționați, anunțând că dăduseră greș.

Ajungând în sudul îndepărtat, și pierzând speranța că vor mai putea reuși, mulți marinari s-au răsculat. Magellan i-a reprimat sever, decapitând trei dintre căpitanii săi și pedepsind mai mulți marinari.

În sfârșit, între Patagonia și Țara de Foc, prin strâmtoarea mult căutată, s-a deschis calea spre Marele Ocean, pe care Magellan l-a numit Pacific.

Magellan n-a apucat să ajungă în Insula Mirodeniilor.

După o lungă și anevoioasă traversare, în care n-a avut norocul să descopere insule locuite care i-ar fi asigurat apă și hrană, marele navigator a fost ucis în Filipine, la 27 aprilie 1521. Avea doar 41 de ani. Mormântul său a rămas necunoscut.

Din cele 5 corăbii ale sale, doar una singură, Victoria, sub comanda căpitanului Juan Sebastian Elcano, a reușit faimoasa circumnavigare a lumii. La bordul vasului nu se mai găseau decât 18 marinari care au reușit să facă înconjurul lumii, din cei 237 plecați. În cala corabiei se afla mult căutata încărcătură de mirodenii, care mai toată era pentru regele Spaniei, și mai nimic pentru mateloți.

...Era în portul spaniol Sanlucar de Barrameda la 6 septembrie 1522, acum 500 de ani.

Dr. EUGENE GIDALI

Lasă un comentariu