Sprijiniți producătorii locali! Produsele agroalimentare “made in Mureș”, etalate în Piața Trandafirilor, apreciate de miile de târgumureșeni - PRODUSELE AGROALIMENTARE LOCALE NE FAC VIAȚA MAI BUNĂ ȘI MAI FRUMOASĂ

Distribuie pe:

Producătorii mureșeni au fost prezenți, luni, în Centru Târgu Mureșului, cu standuri la expoziția cu vânzare organizată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești. Manifestarea a fost organizată de Direcția pentru Agricultură Județeană Mureș, Instituția Prefectului Județul Mureș, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și a Primăriei Municipiului Târgu Mureș. De la produsele apicole, nelipsitele mere de Batoș, dar și din alte livezi ale județului, legume produse pe Valea Nirajului sau a Târnavelor, flori din deja celebrele localități pentru cultivarea acestora, Curteni și Chinari, celebra “Telemea de Ibănești”, manufacturi locale de brânză maturată, țuică, sucuri naturale, vin din podgoriile locale, lavandă și produse din lavandă, murături alese, prăjituri de casă sau kürtös kalács, până la mult apreciata argilă albastră de Râciu, toate au fost etalate pe tarabele din Centrul Târgu Mureșului. Vremea bună a ținut cu organizatorii, astfel că, începând de la orele dimineții până după amiază, mii de târgumureșeni au avut ocazia să își facă aprovizionarea pentru “cămara de iarnă”. Prețurile la cele mai multe dintre produsele de pe tarabe erau sub prețurile pe care le întâlnim zilnic la tarabele din piețele agroalimentare.

Cu ocazia deschiderii expoziției cu vânzare dedicată Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești, ing. Ileana Gușatu, director executiv DirecțIa pentru Agricultură Județeană (DAJ) Mureș, a declarat pentru “Cuvântul liber”:

“Este cea de a șasea ediție a Târgului Produselor Tradiționale pe care o organizăm astăzi în Piața Trandafirilor din Târgu Mureș. Sunt prezenți un număr de 58 de producători agricoli cu o gamă foarte variată de produse, începând de la ceaiuri, miere și produse din miere, produse de panificație, legume și fructe care reprezintă regina acestui eveniment, țuică, sucuri. Doresc să le mulțumesc producătorilor mureșeni pentru prezența la acest eveniment important. Este, de fapt, ziua lor, ziua în care îi sărbătorim pentru munca pe care o depun pentru ca pe mesele consumatorilor să existe astfel de produse de calitate. Pe consumatori îi orientăm spre produsele românești, produse locale, care bineînțeles că au o calitate deosebită și sunt de o diversitate mare. O importanță deosebită îl are faptul că prin aceasta valorificăm și potențialul agroalimentar al zonei noastre”. Răspunzând la întrebarea referitoare la activitatea Casei de Comerț Agroalimentar Unirea, care a semnat, recent, primele contracte cu producătorii, directorul DAJ Mureș a mai spus: “Este un lucru foarte important pentru producătorii români să aibă unde să își vândă mărfurile. Este, poate, cel mai important lucru pentru un producător, să aibă unde să își desfacă marfa. Și sperăm că prin ajutorul Casei Unirea, dacă și producătorii vor înțelege să se unească, în orice fel de formă asociativă. Nu vor putea să vândă singuri, ci au nevoie de o asociație care să îi reprezinte”.

La sfârșitul săptămânii trecute a fost semnat primul contract al Casei de Comerț Agroalimentar Unirea

Activitatea Casei de Comerț Agroalimentar Unirea va fi reluată, după trei ani de întrerupere, odată cu semnarea primului contract cu producătorii agricoli pentru 100 de tone de legume, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea, sâmbătă, la deschiderea târgului de produse agroalimentare românești din curtea instituției.

“Astăzi am satisfacția reluării unei activități care întâmplător a început în octombrie 2019 și iată că o repunem în planul acesta al împlinirii tot în octombrie, dar din nefericire, după 3 ani. E vorba de a pune în mișcare Casa de Comerț Agroalimentar Unirea. Astăzi, aici, se va semna primul contract între Casa de Comerț și producătorii agricoli, pentru a pune în mișcare 100 de tone de legume”, a precizat Daea.

El a transmis că, de-a lungul vremii, “Casa de Comerț Unirea s-a mutilat din punct de vedere juridic”, dar urmează să “pornească la drum”, cu multă muncă și mult efort.

Primele produse ale Casei de Comerț Unirea vor ajunge în zilele următoare în lanțurile de magazine Carrefour și Metro, iar ulterior și în alte rețele de magazine.

“Casa de Comerț este acea structură economică, o societate comercială cu capital integral de stat, care preia produsele de la producătorii care n-au posibilitatea să vândă direct, le introduce în magazine, pe rețelele de

distribuție, în așa fel încât întreaga cantitate pe care o produc producătorii agricoli să se regăsească în magazine. În prima fază am agreat această relație comercială cu Carrefour și cu Metro. Vor fi toate celelalte, cu siguranță, pentru că acesta este interesul nostru. Iată, astăzi a început prima tranzacție pentru 100 de tone de dovleci dulci care se vor duce la o unitate de prelucrare. Este primul pas”, a adăugat Petre Daea.

El a explicat că producătorii vor încheia contracte cu Casa de Comerț pentru cantitățile de produse pe care le au, societatea va plăti la livrare, în așa fel încât acestora să le fie asigurată valorificarea, iar ulterior aceasta va distribui produsele în lanțurile de magazine.

Daea susține că în viitor este posibil să fie deschise magazine proprii ale Casei de Comerț. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu