UCRAINA: ATACURI CU DRONE KAMIKAZE ÎN KIEV

Distribuie pe:

Rusia a atacat din nou Kievul la o oră de vârf, ieri dimineață, de data aceasta cu drone kamikaze care au lovit clădiri rezidențiale din apropierea gării centrale din capitala ucraineană, provocând mai multe incendii și avarierea unor blocuri de locuit, relatează Reuters.

“Explozii la Kiev. Capitala a fost atacată cu drone kamikaze”, a declarat Andrii Iermak, șeful administrației prezidențiale de la Kiev, pe contul său de Telegram. “Rușii cred că asta îi va ajuta, dar astfel de acțiuni reprezintă doar convulsiile lor”, adaugă acesta în aceeași postare. “Avem nevoie de mai multă apărare antiaeriană și avem nevoie cât mai curând posibil!”, spune el.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a comunicat pe Telegram despre patru explozii în cartierul Șevcenkovski din centrul capitalei ucrainene, potrivit EFE. El a confirmat, de asemenea, că a fost vorba de un atac cu drone, publicând fotografia uneia dintre acestea pe care scria “Gheran-2”, numele rusesc al dronei “Shahed-1362. Primarul Kievului a mai precizat că 18 persoane au fost salvate, în timp ce altele două se află încă sub dărâmături, potrivit informațiilor preliminare.

MOLDOVA: OPOZIȚIA PRO-RUSĂ A CREAT UN COMITET AL SALVĂRII NAȚIONALE

Partidul populist al controversatului om de afaceri Ilan Șor, care se ascunde în Israel de justiția de la Chișinău, a propus duminică crearea unui Comitet al Salvării Naționale, care să poată prelua conducerea provizorie a guvernului în caz de necesitate, în cea de-a cincea duminică de proteste organizate în capitala Republicii Moldova, care se confruntă cu o gravă criză economică, relatează EFE, Agora.md, Newsmaker și Unimedia.info.

“Propun constituirea unui Comitet de salvare națională, căruia poporul să îi atribuie funcții pentru efectuarea diferitelor tipuri de acțiuni, inclusiv în caz de necesitate, conducerea guvernului până la anunțarea alegerilor anticipate”, a declarat Ilan Șor, vorbind printr-o conexiune internet de pe un ecran imens în fața protestatarilor care s-au adunat duminică în număr mare în centrul Chișinăului.

Lui i s-a alăturat, tot prin conexiune internet, Gheorghe Cavcaliuc, liderul formațiunii politice Partidul Acasă Construim Europa (PACE), care și el, la fel ca Șor, se ascunde de justiție în afara Republicii Moldova.

În pofida faptului că nu aveau acceptul autorităților moldovene de a bloca traficul, manifestanții au ridicat o tabără de corturi pe bulevardul central Ștefan cel Mare și au împiedicat circulația.

După aproape o lună de demonstrații antiguvernamentale ale opoziției în fața Parlamentului Republicii Moldova, Comisia pentru Situații de Urgență a interzis vineri desfășurarea de proteste care implică blocarea drumurilor publice.

Protestatarii prezintă revendicări sociale, acuză guvernul că nu a negociat un acord mai avantajos la gaze cu Rusia și cer demisia președintelui, guvernului și dizolvarea parlamentului, condus de politicieni prooccidentali.

La finalul manifestației de duminică, participanții la protest au votat o rezoluție în care sunt explicate motivele înființării Comitetului Salvării Naționale. Din conducerea acestui comitet fac parte personalități “sulfuroase” ale scenei politice de la Chișinău: Ilan Șor, președintele partidului căruia i-a împrumutat numele său (deputat), Marina Tauber, vicepreședinte al partidului Șor (și ea deputat), Gheorghe Cavcaliuc, președintele PACE, Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei, Radu Bușilă, primarul comunei Piatra, raionul Orhei, Constantin Starîș, deputat comunist, Serghei Mișin, președintele Partidului Renaștere-Vozrojdenie (al rusofonilor).

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a calificat acest Comitet al Salvării Naționale drept o “frăție a penalilor”.

UE AVERTIZEAZĂ POLONIA CĂ VA PIERDE 75 DE MILIARDE DE EURO DIN CAUZA PROBLEMELOR CU INDEPENDENȚA JUSTIȚIEI

Uniunea Europeană nu va rambursa Poloniei cea mai mare parte a celor 75 miliarde de euro alocate ca fonduri de coeziune în bugetul multianual 2021-2027 dacă Varșovia nu va corecta modificările aduse sistemului de justiție, a indicat luni un purtător de cuvânt al executivului UE, transmite Reuters. Citând un sistem de justiție defectuos, Comisia Europeană a înghețat deja în jur de 35 miliarde de euro alocate Poloniei din pachetul european de redresare post-pandemie.

Acum însă, Comisia a avertizat că aproape toate fondurile de coeziune din bugetul european pe 2021-2027 sunt în pericol din cauza faptului că Varșovia nu îndeplinește criteriile democratice în materie de independență a justiției. De când a aderat la Uniunea Europeană în 2004, Polonia a fost cel mai mare beneficiar al fondurilor de asistență comunitară. În ultimii ani, însă, retorica mai naționalistă, eurosceptică și antigermană a PiS a plasat Varșovia tot mai mult pe un curs de coliziune cu Uniunea Europeană, mai scrie Reuters.

(Agerpres)

Lasă un comentariu