OARE, NUMAI SĂRĂCIA DETONEAZĂ… “MĂMĂLIGA”?

Distribuie pe:

Toamnă frumoasă, capricioasă, scoțând mii de oameni pe străzi, nu doar la plimbare și procesiuni religioase, ci, mai ales, la mitinguri de protest. Nenumărați manifestanți au protestat, joia trecută, în mai multe orașe și capitale din Europa - Berlin, München, Hamburg, Paris, Londra, Roma, Varșovia, Madrid, Dublin -, pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina, condamnând acțiunile Moscovei: “Opriți această nebunie, salvați viața, gata cu minciunile!”.

Sute de cetățeni ucraineni au manifestat și în faimoasa Times Square din New York, pentru a denunța agresiunea Rusiei împotriva țării lor. “Strânși în jurul unui drapel uriaș al Ucrainei, pe care îl susțineau circa 40 de persoane, manifestanții, încurajați de new-yorkezi, au cerut un sprijin mai hotărât pentru țara lor: «Rusia, jos labele de pe Ucraina!», «Putin este un asasin», «Opriți acum Rusia!», «Opriți războiul!», «Ajutați acum Ucraina!», strigau participanții.”

“NATO nu face parte din conflictul declanșat de Rusia, dar va sprijini Ucraina atâta timp cât este nevoie”, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă susținută la Bruxelles, după reuniunea miniștrilor Apărării statelor membre. El s-a arătat mulțumit de progresele făcute de Ucraina, inclusiv prin recâștigarea de teritorii, și a spus că alianța va oferi Kievului sisteme de bruiaj care să facă inutile dronele kamikaze rusești și iraniene. NATO va continua să livreze și mai multă muniție și echipamente militare, dar și ajutoare pentru protecția civililor și a infrastructurii.

Toate bune și frumoase, numai că, la nivel mondial, totul s-a scumpit, cu precădere din luna februarie a acestui an, când Rusia a invadat Ucraina. În Uniunea Europeană, inflația, adică rata de creștere a prețurilor, aproape a atins pragul de zece procente. Dintre cele 27 de state membre ale UE, cele trei țări baltice - Estonia, Letonia și Lituania - se află pe primul loc, cu rate ale inflației de peste 20%. “Germania se află încă într-o poziție relativ bună, cu un nivel al inflaței de 7,9%, însă pe cetățeni acest lucru nu-i încălzește cu nimic, nici măcar la propriu. Ei resimt creșterile drastice ale costurilor de trai la benzinării, în supermarket, și, mai ales, când sosesc facturile la gaz și electricitate.” Alimentele, chiriile și energia au ajuns la prețuri de nesuportat pentru contribuabilul de rând. Ca la noi. Nimic nou sub soare, nu-i așa? Numai că, de exemplu, Guvernul federal german a reacționat la această situație cu un alt pachet de ajutor, deja al treilea, în valoare de 65 de miliarde de euro. Unora chiar le pasă!

Inevitabil, valul de scumpiri, politicile antisociale, precum și alte… “mărunțișuri” antrenează valuri de proteste pe întreg mapamondul. Inevitabil, gândul mi se întoarce acasă și îmi alunecă în amintire la mineri și… mineriade, care, cu bunele și, mai cu seamă, cu relele lor, au demonstrat că și blajinii români pot deveni “bărbați”, uneori, când le ajunge frânghia la gât. Că “și mămăliga explodează”!

Suntem în 19 octombrie 2022 astăzi, și, într-un alt 19 octombrie, în 1981, se declanșa, la Motru, revolta minerilor care contestau condițiile dificile de lucru și înfometarea. E adevărat, protestul a fost oprit în câteva ore, după intervenția în forță a autorităților. Dar… cum? Să ne reamintim!

“Revolta minerilor de la Motru, din 19 octombrie 1981, a reprezentat o grevă și, în același timp, un protest, desfășurate în bazinul carbonifer al Olteniei. Factorul determinant imediat al evenimentelor a fost reprezentat de introducerea raționalizării consumului unor produse alimentare în zonele miniere, areale care, alături de capitala București, fuseseră până atunci exceptate de la această măsură.

În după-amiaza zilei de 19 octombrie, în centrul orașului, în fața unui bloc în care se aflau sediile tuturor instituțiilor, se strâng 3.000-4.000 de mineri. Manifestația se desfășoară pașnic. Ceaușescu discută direct cu Bobu despre situația de la Motru. Alături de mineri mai protestează și locuitorii orașului. Numărul protestatarilor crește.

«În fața ripostei hotărâte a minerilor, autoritățile comuniste renunță la aplicarea Decretului de raționalizare a pâinii. Decizia este luată la cel mai înalt nivel. Cu toate acestea, minerii nu încetează revolta. Aceasta înseamnă că revendicările lor sunt mult mai serioase. Au pornit de la lipsa pâinii, dar, de fapt, s-au săturat de regimul comunist opresiv», notează istoricul Gheorghe Gorun.

Minerii devin din agresivi și de necontrolat. Treptat, acțiunile se radicalizează. În jurul orei 18.00 este aruncată prima piatră într-un geam. Cei aflați pe scara de la intrare, activiști și milițieni, se retrag în interiorul blocului. «Cei de la Roșiuța veneau compact, ca legiunile romane. Aceasta exprimă coeziunea sufletească a minerilor, solidaritatea generată de greutăți», mărturisea Victor Baroianu, șeful Miliței Motru.

Autoritățile organizează un “comandament de criză” și pregătesc represiunea. (…) Potrivit unor mărturii, toate geamurile clădirii în care se aflau sediile instituțiilor sunt sparte și se dă foc sediului Miliției, aflat la parter, după ce au fost rupte gratiile. Pompierii civili au încercat să intervină, dar mașina a fost distrusă. Aceasta era plină cu fecale. Oamenii Securității, infiltrați, îi îndemnau pe mineri să meargă acasă, fiindcă sunt filmați.

«În jurul orei 22.00, Motrul este în stare de război. Atitudinea autorităților îi îndârjește pe răzvrătiți. Ei nu fac decât să toarne gaz pe foc. În piață se găseau câteva mii de oameni. Alte mii umpleau străzile și aleile învecinate. (…) În disperare de cauză, diriguitorii politici aduc la Motru sute de tone de pâine, carne, conserve și brânzeturi», precizează Gheorghe Gorun.”

De, poate că “frica păzește pepenii”, dar, în vremurile acelea de restriște, cred că românii erau mai uniți și… mai “bărbați”. A nu se înțelege că, acum, aș îndemna pe cineva la a da cu pietre în geamuri sau la a distruge mașini și sedii de instituții! Atunci, pentru asemenea gesturi violente, de mare curaj în fond, se luau ani grei de temniță. Acum… n-ar folosi la nimic. Protestele de stradă, cu sau fără... infiltrați, nu mai impresionează niciun guvern. “Hoțul - cu un păcat, păgubașul - cu două”!

Doamne, ferește-ne de mai rău!

MARIANA CRISTESCU

Lasă un comentariu