CUM NE AFECTEAZĂ SCUMPIRILE STILUL DE VIAȚĂ

Distribuie pe:

Prețurile care cresc în fiecare zi afectează toate categoriile de vârstă, nu numai din punctul de vedere al bugetului, dar și al sănătății.

Psihologul Alexandra Marin, citat, de wowbiz.ro, susține că inflația are impact asupra vieții noastre inclusiv din punct de vedere psihologic și că mulți oameni și-au schimbat complet în această perioadă stilul de viață.

“Toate situațiile de peste zi se pot schimba în funcție de veniturile și costurile pe care oamenii le au. Scumpirile afectează toate categoriile de vârstă, însă diferit de la un grup la altul” explică specialistul în psihologie citat.

Copiii, mai reținuți în dorințe - Lucrurile acestea se resimt și asupra copiilor, pentru că părinții, fiind foarte stresați de faptul că toate prețurile au crescut, nu mai sunt dispuși să investească în lucruri care nu sunt neapărat o necesitate, ci mai degrabă o dorință a copiilor lor.

Într-un fel este bine, pentru că îi responsabilizează pe cei mici și îi învață valoarea banilor, dar, pe de altă parte, ei au ajuns să fie mai reținuți cu dorințele lor.

Adolescenții își fac probleme în privința viitorului - Din cauza prețurilor mari și a instabilității financiare, adolescenții sunt mai rezervați în ceea ce privește viitorul lor.

“În cazul adolescenților, am observat o nouă tendință. Cu ei am discuții despre ce vor să facă în viitor, despre vocația lor, despre meseria pe care își doresc să o urmeze. Odată cu inflația și cu schimbările în domeniul financiar și profesional, ei sunt mai rezervați cu privire la viitorul lor.

Cei care până acum își doreau să fie muzicieni, artiști, să facă teatru sunt foarte sceptici cu privire la viitor, din perspectiva financiară, pentru că își dau seama cât de greu le va fi să se întrețină dintr-o profesie liberală și atunci încep să își schimbe opțiunile pentru job-uri și să se gândească mai degrabă din perspectivă financiară, decât din cea a dorințelor și pasiunilor lor”, afirmă psihologul Alexandra Marin.

Tinerii, tot mai triști - În ceea ce îi privește pe tinerii care au deja un loc de muncă, inflația le face viața mai monotonă și mai tristă. Aceștia simt pe pielea lor faptul că salariul nu le mai ajunge în ultima vreme și sunt mai reținuți în a apela la un credit sau să își schimbe locuința.

De asemenea, nu mai au o privire clară asupra viitorului lor. Se concentrează pe prezent, pe ziua de azi și ziua de mâine, fără să se gândească cum vor fi peste 5 - 10 ani.

Atât la adolescenți, cât și la tineri se observă o creștere importantă a anxietății.

Adulții cu copii, în depresie - Adulții percep creșterea prețurilor și mai greu. La cei între 30 și 50 de ani, se constată faptul că ei sunt mai degrabă depresivi din cauza inflației, pentru că își fac foarte multe griji cu privire la copiii lor, dar și la propria viață.

Vârstânicii cred că au muncit degeaba... Cea mai tristă categorie este cea a vârstnicilor (pensionarilor), aceștia simțind un fel de zădărnicie legată de munca pe care au desfășurat-o o viață întreagă, iar acum au ajuns să trăiască de pe o zi pe alta.

Ei întotdeauna simt că au muncit conștiincios toată viața, dar nu se pot bucura de o bătrânețe liniștită. Printre vârstnici, se înregistrează și cele mai multe cazuri de depresie. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu