SIMPOZION: 65 DE ANI DE LA ÎNFIINȚAREA ASOCIAȚIEI CRESCĂTORILOR DE ALBINE MUREȘ

Distribuie pe:

MIEREA ROMÂNEASCĂ, DE ÎNALTĂ CALITATE, ESTE EXPORTATĂ ÎN TIMP CE NOI CONSUMĂM MIERE IEFTINĂ ȘI SLABĂ CALITATIV DIN CHINA

Colegiul Agricol “Traian Săvulescu” din Târgu Mureș a fost gazda Simpozionului, desfășurat ieri, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de la înființarea Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) din județul Mureș. La eveniment au participat zeci de “stupari” (crescători de albine) din județul Mureș, oficialități din domeniul agriculturii și zootehniei precum și reprezentanți ai Asociației Crescătorilor de Albine din România. Gazda evenimentului, ing. Vasile Bota - președintele ACA

Mureș, alături de directorul Colegiului Agricol “Traian Săvulescu”, Adriana Blaga, și profesorul Ioan Macarie și-au întâmpinat oaspeții în Sala Festivă a școlii. La manifestare au fost prezenți: deputatul PSD de Mureș Dumitrița Gliga, directorul Direcției Agricole Județene Mureș Ileana Gușatu, directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, directorul Oficiului Județean pentru Reproducție Zootehnică, Ioan Helgiu, directorul DSVSA Mureș Kincses Sandor, directorul AFIR Mureș, Daniela Lupei, Inspectorul Școlar General al Județului Mureș, Sorin Pășcan, apicultor ing. Tofalvi Melinda, dr. ing Tomșa Mihai, reprezentantul Asociației Crescătorilor de Albine din România, ing. Răzvan Coman, reprezentantul Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură, biolog Nicoleta Ion.

Ing. Vasile Bota: ACA Mureș s-a situat, în toți acești ani, pe locuri fruntașe între unitățile din cadrul Asociației, atât pe linie economică cât și asociativă

În deschiderea simpozionului, ing. Vasile Bota, președintele ACA Mureș, a prezentat un istoric al asociației din județul nostru, relevând principalele evenimente din viața acestei organizații.

Prima atestare a unei asociații apicole în județul nostru datează din 1844 - Asociația Apicultorilor din Hălchiu, înființată de către preotul luteran Ioan Foit, a arătat ing. Vasile Bota. Sărbătoarea de ieri are însă ca punct de reper înființarea, la 28 decembrie 1957, a Asociației Crescătorilor de Albine din România, filiala Mureș.

În discursul său, președintele ACA Mureș s-a referit și la situația actuală a organizației. “În ceea ce privește apicultura jude-țului Mureș, acesta are în prezent 80.000 familii de albine, îngrijite de 1.200 apicultori profesioniști și amatori, dintre care 450 sunt membrii asociației noastre, cuprinși în cer-curile apicole din Târgu Mureș, Sighișoara, Reghin, Târnăveni 1 și 2 precum și cercul apicol Luduș la care sunt arondate și localitățile din împrejurimi”. Ing. Vasile Bota a mai precizat că “filiala ACA Mureș s-a situat, în toți acești ani, pe locuri fruntașe între unitățile din cadrul Asociației, atât pe linie economică cât și asociativă, fapt atestat de cele 35 de diplome și medalii ce ne-au fost acordate atât de conducerea Asociației noastre cât și de către alți factori de decizie”.

Asociația sprijină apicultorii pe lângă input-urile necesare desfășurării activității și cu informații privind accesarea de fonduri interne sau externe și sprijin în aplicarea Programului Național Apicol.

De asemenea, prin societatea comercială Apicola (cu sediul și magazinul pe Bd 1 Decembrie 1918 nr 35 din Târgu Mureș) apicultorii își pot vinde produsele obținute în urma activității.

Ing. Cristina Cojocaru, vicepreședintele ACA Mureș și director al SC APICOLA SRL Târgu Mureș: Anul acest a fost un an mai slab din punct de vedere al producției”

Prezentă la manifestare, ing. Cristina Cojocaru, vice-președinte al ACA Mureș și director al SC Apicola SRL a declarat pentru “Cuvântul liber” că în ceea ce privește producția de miere, “în acest an, față de anul trecut, putem afirma că este un an mai slab. Anul trecut am avut o producție bună de miere de salcâm. Anul acesta, din păcate, condițiile meteo nefavorabile au dus la o producție mai slabă.

Ce-i salvează un pic pe apicultori ar fi culturile de floarea soarelui care insă, din păcate, sunt tratate cu neonicotinoide care afectează foarte mult albinele. Sunt pierderi mari în familiile de albine”. În ceea ce privește prețul, vicepreședintele ACA susține că acesta nu a crescut față de anul trecut. “Din păcate nu se consumă foarte multă miere în țară, cea mai mare cantitate fiind exportată”, mai spus Cristina Cojocaru. Aceasta s-a referit și la sprijinul pe care apicultorii sperau să îl primească în acest an din partea Guvernului. “Speram să avem un ajutor de minimis pentru api-cultori și în acest an însă până acum nu s-au alocat bani pentru așa ceva. Programul Național Apicol, desfășurat prin APIA, a fost însă un sprijin pentru apicultori. Prin acesta s-au subvenționat medicamentele, achiziții de familii, de mătci, lăzi, unelte, analize pentru miere”.

Prof. Ioan Macarie, Colegiul Agricol Traian Săvulescu: După 1990 nu am mai avut clase de apicultori. Elevii învață însă apicultură în cadrul materiei de creștere a animalelor”

Profesorul Ioan Macarie, cel care, alături de directorul colegiului, a făcut posibilă organizarea acestui simpozion a declarat că “am primit cu bucurie această propunere, de a sprijini organizarea simpozio-nului. Pentru Colegiul Agricol «Traian Săvulescu», unde eu sunt titular de 30 ani, este un moment de bucurie”. Profe-sorul s-a referit și la anumite aspecte educaționale din domeniul apiculturii: “Supă-rarea mea este că după 1990 nu am mai avut clasă de apicultori în unitatea noastră școlară. Am avut până atunci, în ferma noastră stupi de albine. Acum, în clasele a IX a și a X a elevii noștri învață despre apicultură în cadrul materiei Creșterea animalelor”.

Chiar dacă, iată, din păcate, așa cum ne spunea și prof. Ioan Macarie, la Colegiul agricol nu mai sunt clase de apicultori, ACA Mureș organizează, anual, cursuri de calificare în meseria de apicultor, cu diplome atestate de Ministerul Educației Naționale. În ultimii 15 ani peste 1.700 de persoane, majoritatea din județul nostru, au absolvit aceste cursuri.

Ing. Răzvan Coman, ACA România: Consumatorii să se îndrepte înspre mierea românească. În Apicola garantăm că este doar miere românească”

Prezent la manifestare, ing. Răzvan Coman, vicepreședinte al ACA România susține că “de cinci ani încoace, schim-bările climatice afectează apicultura. Seceta excesivă afectează apicultura mult mai mult decât alte ramuri. În agricultură, dacă două săptămâni nu plouă și plouă în a treia săptămână, plantele se revigorează. În cazul nostru înfloritul trece și am pierdut culesul”. Acesta s-a referit și la piața specifică mierii, susținând că în acest an apicultorii se confruntă cu scăderea cererii de miere mai ales pe piața vest europeană. “Puterea de cumpărare a scăzut iar vesticii, cum sunt mai conservatori, în momentul în care se anunță o criză economică ei devin mai cumpătați și cheltuie mai puțin. Astfel, exporturile au scăzut. Poate că este un fapt bun pen-tru că astfel ne putem îndrepta spre piața noastră”, a declarat pentru “Cuvântul liber” ing. Răzvan Coman. “Noi trimitem la export miere cu analize extraordinar de bune, adică nu cred că pleacă o miere care să nu fie categorisită ca ecologică, bio, iar în ultimii ani, se importă cantități din ce în ce mai mari de miere de slabă calitate. Este un trend, de câțiva ani, pe care prima dată l-au aplicat procesatorii din Vest, la care s-au adaptat și procesatorii de la noi, și anume se cumpără cantități mari de miere ieftină din China, mai ales care este amestecată apoi cu mierea românească și astfel prețul se duce în jos. Toate aceste, pe o perioadă mai mare de timp, vor submina apicultorul român pentru că duc prețul în jos”.

Referitor la o inițiativă mai veche de 10 ani, “Mierea în școli”, ing. Răzvan Coman a spus că, din păcate, programul nu a fost pus în practică niciodată. “Este adoptat pe hârtie doar că în fiecare an se amână aplicarea lui. Ar fi fenomenal, nu atât pentru apicultori, cât pentru copiii noștri. Noi exportăm, dar în țară consumul este redus. Sunt copii în România care nu au gustat niciodată mierea”.

Acesta îi sfătuiește pe români să se îndrepte înspre produsele apicole autohtone spunând că în magazinele Apicola, garantat, aceștia vor găsi doar marfă produsă în țară. “Un sfat pentru toți consumatorii este de a citi bine pe etichete. Pentru că dacă până acum doi, trei ani de zile pe etichete scria miere provientență UE și non UE, adică un amestec, acum s-a reușit, cu concursul Camerei Deputaților, să se legifereze faptul de a se trece pe etichetă țara de proveniență. Să se îndrepte spre mierea pe care scrie clar că provine din România”, a mai spus reprezentantul ACA România.

Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș: Suntem al patrulea producător de miere de albine din Europa”

Prezentă la manifestare, Dumitrița Gliga, deputat PSD de Mureș, și-a început discursul spunând că “Albert Einstein, obișnuit să facă afirmații șocante, spunea că dacă populația de albine din lume ar dispărea, atunci omul ar mai trăi doar patru ani”. Aceasta a răspuns întrebărilor cotidianului nostru privind piața specifică a mierii, spunând că “suntem (România - n.r.) al patrulea producător de miere de albine din Europa. Ne confruntăm însă cu problema distribuției mierii, iar pe de altă parte consumăm de trei ori mai puțină miere decât state precum Germania, Olanda sau Belgia.

Din acest punct de vedere trebuie să sprijinim produ-cătorii și să încurajăm consumul mai ales datorită beneficiilor de sănătate pe care acest aliment le are”. Deputatul s-a mai referit la rolul pe care populațiile de albine îl au în economia mondială. “La nivel mondial populația de albine este în scădere, acestea polenizează 70 la sută din culturile de pe planetă care sunt responsabile cu hrana a peste 90% din populație. Toate aceste teme trebuie să-și găsească soluțiile inclusiv în cadrul simpozionului de astăzi”. În încheiere, Dumitrița Gliga le-a adresat felicitări membrilor asociației declarând: “Le doresc multă putere de muncă. Știm că albinele sunt harnice, dar și apicultorii sunt harnici”.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu