Istoricul, președintele și... Sfântul

Distribuie pe:

* “Dumnezeu? Toată lumina de soare și toată lumina de suflet, care a fost, care este și care poate să fie. Prin religia strămoșească suntem contemporanii martirilor, prin ea vorbim cu strămoșii în graiul lor, prin ea suntem frați în dezlegarea plină de nădejde a celor mai grele probleme. Fără iubirea și voința lui Dumnezeu, am fi forme fără conținut. Dumnezeu face zile cu soare și zile cu nouri. Întâmplarea face zile cu noroc și zile fără noroc, iar omul face zile vrednice și zile nevrednice. Semănați pe piatră. Va trimite Dumnezeu o adiere de vânt care va duce sămânța pe pământul cel bun”.

Nicolae Iorga (1871-1940), cel mai mare istoric român, critic literar, profesor universitar, documentarist, dramaturg, poet enciclopedist, ministru, parlamentar, academician, scriitor.

***

* “Toată strădania poliției de a face mulțimile să respecte legile statului e zadarnică dacă în popor nu se întărește voința și hotărârea de a asculta autoritatea. Dar o astfel de voință nu poate fi forată de guvern, ci, după părerea mea, numai de religie. Nu este de ajuns numai luminarea rațiunii. Înmulțirea cunoștințelor științifice, ce e drept, ajută la lucrarea binelui, dar nu stârpește răul. Un progres bazat pe rațiune va face rătăcirile noastre mai rele. Nu cunosc un alt izvor de putere morală în afară de cel pe care-l asigură religia. Nu există sistem pedagogic, nici o formă de guvernământ care să nu eșueze. Izbăvirea (victoria) rezultă din jertfă, iar jertfa este esența religiei creștine”.

Franklin Roosevelt (1882-1945), cel de-al 32-lea președinte S.U.A. (1933-1945).

S-a remarcat ca fiind una din principalele figure politice a secolului al XX-lea pe plan național, cât și internațional, care a contribuit essential la depășirea crizei economice mondiale și la înfrângerea Germaniei Naziste în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, este singurul președinte din istoria Statelor Unite care a fost instituit în funcție pentru patru mandate consecutiv.

***

* “Despre Sf. Macarie se spune că întorcându-se obosit de la munca zilei, i-a apărut diavolul în față și i-a spus: «Tot ce faci tu, fac și eu. Tu postești, eu nu mănânc nimic. Tu veghezi noaptea, eu nu dorm deloc. Te-ai lepădat de bogății, eu trăiesc în mare mizerie. Numai ceva ai, ce eu nu am și aceasta îmi cauzează atâta suferință». Cuviosul Macarie l-a întrebat: «Ce este aceasta?» Diavolul a strigat: «E smerenia ta» și, rușinat, a dispărut. Diavolul se teme de omul smerit, fiindcă după Sf. Ioan Gură de Aur - «Smerenia face din om înger - și-i înalță sufletul spre cer», sau după scriitorul creștin Thomas de Kempis «noi, creștinii, trebuie să nu ne socotim mai buni ca alții, ca nu cumva să fim socotiți mai rău în fața lui Dumnezeu»“.

P.S. Matei cap. 24, vers. 42-44: “Privegheați deci, că nu știți în care zi vine Domnul vostru. De aceea cunoașteți, că de-ar ști stăpânul casei în ce strajă din noapte vine furul, ar priveghea și n-ar lăsa să i se spargă casa. De aceea și voi fiți gata, că în ceasul în care nu gândiți Fiul Omului va veni”.

Cu dragoste creștinească,

părintele ILIE

Lasă un comentariu