Rusia a cheltuit echivalentul a 2,3 milioane de pensii într-o zi de bombardamente

Distribuie pe:

“În loc să depășească sărăcia”, Rusia a cheltuit numai pentru atacul masiv cu rachete de luni asupra Ucrainei echivalentul a 2,3 milioane de pensii în Federația Rusă, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său cotidian, difuzat marți seara, potrivit EFE și Unian.

“Nu le pasă de costul terorii energetice. Dacă ne uităm doar la costul atacului rusesc de ieri (luni), rachetele și dronele folosite au costat Rusia în medie echivalentul a peste 2,3 milioane de pensii”, a spus Zelenski.

Rusia a recunoscut că atacul cu peste 50 de rachete a vizat 18 obiective energetice ucrainene din zece regiuni. Potrivit Kievului, Ucraina a doborât 45 din cele 55 de rachete de croazieră lansate în cursul acestui atac masiv, care a lăsat cu toate acestea sute de așezări fără energie electrică.

“Și acesta este doar un atac!”- a exclamat Zelenski. “Adică veniturile lunare a 2.300.000 de pensionari ruși... În loc să învingă sărăcia din țara sa, liderul rus cheltuiește totul pentru a evita să recunoască o greșeală istorică pe care a făcut-o cu acest război împotriva Ucrainei”, a afirmat președintele ucrainean.

Anterior, șeful administrației militare regionale din Odesa, Serhii Bratciuk, afirmase pe contul său din Telegram că atacurile cu rachete asupra Ucrainei din 31 octombrie au costat țara agresoare circa 400-600 milioane de dolari, ceea ce reprezintă bugetul anual al unor mari orașe industriale rusești precum Ekaterinburg sau Novosibirsk, potrivit Unian.

Calculul e simplu, a explicat Bratciuk. Rusia a lansat luni cel puțin 50 de rachete de croazieră Kh-101 și Kh-555. O rachetă Kh-101 costă 13 milioane de dolari, iar una Kh-555 - 7,5 milioane de dolari.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat marți seară - potrivit Ukrinform - că administrația americană a alocat 55 de milioane de dolari din fondurile Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) pentru repararea și întreținerea infrastructurii de alimentare cu agent termic în Ucraina.

Potrivit acestuia, asistența USAID include, în special, expedierea a peste 1.600 de generatoare, precum și a unor sisteme de purificare a apei și a altor echipamente de încălzire.

“În ultimele 36 de ore, Rusia a lansat aproximativ 100 de rachete împotriva instalațiilor de alimentare cu apă și cu energie electrică în Ucraina. Odată cu scăderea temperaturii, aceste atacuri rusești, care urmăresc să sporească suferința oamenilor simpli, sunt deosebit de odioase”, a subliniat Ned Price.

Fondurile alocate, a afirmat el, ar trebui să ajute Ucraina să repare și să mențină infrastructura de alimentare cu căldură în 19 regiuni ale Ucrainei, în care trăiesc până la 7 milioane de ucraineni.

Alegeri Israel: Creștere a extremismului și rasismului

Rezultatele alegerilor legislative din Israel arată o “creștere a extremismului și a rasismului” în societatea israeliană, a reacționat, miercuri, premierul palestinian Mohammed Shtayyeh, după publicarea de sondaje care indică un avans în voturile “extremei drepte”, relatează AFP.

“Avansul partidelor religioase de extrema dreaptă în alegerile israeliene... indică o creștere a extremismului și a rasismului în societatea israeliană și de care poporul nostru suferă de ani de zile”, a spus Mohammed Shtayyeh într-un comunicat difuzat la Ramallah.

Partidul Likud al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu s-a clasat marți în fruntea alegerilor legislative, al cincilea scrutin în mai puțin de patru ani, fiind în pragul obținerii unei majorități cu aliații săi din partide religioase și de extrema dreaptă pentru a forma un guvern, potrivit sondajelor efectuate la ieșirea de la urne.

“Suntem aproape de o mare victorie”, a declarat miercuri fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, după alegerile legislative care au plasat partidul său, Likud, și aliații săi religioși și de extrema dreaptă pe calea întrunirii unei majorități. (Agerpres)

Rușii au instalat sisteme de război electronic pe acoperișul reactoarelor de la Zaporojie

Forțele ruse au instalat sisteme de război electronic pe acoperișul clădirii care adăpostește reactorul nr.5 de la centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei), care din luna martie se află sub controlul Moscovei, a anunțat marți seara Direcția principală de informații de pe lângă Ministerul Apărării ucrainean (GUR), citată de agenția de presă Unian.

“Pe acoperișul celui de-al cincilea reactor nuclear au fost instalate echipamente de război electronic pentru combaterea mijloacelor de recunoaștere aeriană. O rotație de trupe a fost observată în zona industrială a centralei nucleare din Zaporojie”, indică GUR într-un comunicat, în care arată că personalul de comandă este cazat în orașul Energodar, în apartamentele locuitorilor care au plecat de aici.

În Energodar, potrivit GUR, au sosit noi unități de “kadîrovțî”, unități de combatanți ceceni (numiți astfel după numele liderului pro-Kremlin al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, căruia i se subordonează direct), care patrulează în grupuri de câte 15-20 de persoane.

Comunicațiile au fost întrerupte practic în oraș, unde civilii pot circula fără a fi opriți și verificați de militari doar între orele 9.00 și 15.00, după care crește probabilitatea reținerii acestora.

O parte din personalul operațional ucrainean de la centrala din Zaporojie a fost somat ca până miercuri, 2 noiembrie, să se decidă dacă semnează sau nu contracte cu Agenția rusă pentru energie atomică (Rosatom), în condițiile în care aceasta practic gestionează centrala după ce Rusia și-a însușit-o oficial după anexarea regiunii Zaporojie la sfârșitul lunii septembrie, împreună cu alte trei regiuni ucrainene (Herson, în sud, Donețk și Lugansk, în est).

Restul angajaților au termen să se decidă până la 1 decembrie, indică serviciul ucrainean de informații militare, potrivit căruia în viitorul apropiat s-a anunțat că permisele de intrare ucrainene în uzină vor fi anulate și înlocuite cu unele rusești.

În prezent, accesul pe teritoriul centralei este interzis inginerilor și tehnicienilor, accesul fiind permis doar personalului operațional, care lucrează în ture.

Chiar dacă se află sub controlul Moscovei, centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, este în continuare exploatată de angajați ucraineni, iar Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în imediata apropiere a uzinei. (Agerpres)

Lasă un comentariu