A început campania de vaccinare antirabică a animalelor din mediul silvatic

Distribuie pe:

Operațiunea a început ieri, 4 noiembrie, și se va desfășura pe tot parcursul acestei luni, în condițiile în care situația epidemiologică existentă în Ucraina și în Republica Moldova determină un risc major de apariție a rabiei în România, a anunțat miercuri Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Rezervorul natural de virus rabic, în țara noastră, este reprezentat de vulpea roșcată (Vulpes vulpes), iar vaccinarea se realizează cu ajutorul momelilor vaccinale antirabice, prin distribuție aeriană, cu ajutorul avioanelor în care sunt instalate aparate de distribuție automatizată a momelilor vaccinale prin sistem GPS. Această metodă garantează o distribuție controlată și precisă, ce are ca scop asigurarea unei densități de 25 momeli/kmp. Se are în vedere evitarea așezărilor umane, întinderilor mari de apă, drumurilor naționale pe cât posibil, arealul țintă fiind fondurile cinegetice și extravilanul localităților, precizează ANSVSA.

Rabia este o boală virală deosebit de gravă a animalelor, care se poate transmite la om, finalizându-se întotdeauna cu moartea animalelor afectate, dacă acestea nu sunt vaccinate.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu