Prototip al unei drone de prim-ajutor și transport pacienți, prezentată, în premieră, la Târgu Mureș

Distribuie pe:

O dronă de acordare a primului ajutor medical, de investigare și de transportare a pacientului către cea mai apropiată unitate spitalicească, un prototip gândit de specialiștii unei firme din Lugoj, a fost prezentată vineri seara în premieră, la Târgu Mureș, la evenimentul Simfonia Salvării organizat de Școala Samariteană de Prim Ajutor.

“Am dezvoltat o dronă care să ridice 80 de kilograme sarcină utilă și să zboare timp de o oră cu ea. Și am conceput un sistem modular, în sensul în care drona zboară, se poate pune un modul care să execute o anumită activitate. Ne-am gândit la agricultură, ne-am gândit la supraveghere și am zis de ce să nu folosim tehnologia și pentru ceva bun, ceva benefic oamenilor. Și atunci ne-am gândit să facem un modul de prim-ajutor. Atașăm un mulaj, în cazul în care echipajul de salvare nu ar ajunge în timp util, drona ajunge mult mai repede, putând să parcurgă 70 de kilometri foarte rapid și în linie dreaptă, fără să țină cont de trafic. Acest modul ia toate semnele vitale și le transmite în timp real centrului, unde este un specialist. Poate să acționeze pe pacient cu un defibrilator, poate să administreze anumite substanțe. Practic, e suportul vital avansat pe care îl poate acorda unui pacient pentru a-l putea stabiliza până ajunge echipajul. Nu ne propunem să înlocuim echipajul, nici nu se poate înlocui omul în aceste operațiuni”, a arătat Bogdan Gaspar, reprezentantul firmei StoolTehnologies.

Drona este, deocamdată, în stadiul de proiect, însă reprezintă o inovație, întrucât nimeni nu s-a gândit la o astfel de întrebuințare.

“Specialiștii au spus că e ceva interesant. Dacă reușește, evident, e foarte greu, de aceea nu l-a mai făcut nimeni până acum. Toți au spus că dacă reușim să-l facem, la un nivel la care noi ne-am propus, poate oferi minute foarte valoroase pentru o persoană, până ajunge echipajul (...) Noi lucrăm, de exemplu, cu Universitatea Politehnică din Timișoara pentru a avea specialiști în cercetare și dacă într-adevăr dovedim că este un proiect bun, sigur vom implica și o facultate de medicină pentru a dezvolta așa cum trebuie modulul nostru (...) Noi căutăm acum un investitor pentru a putea face ceva serios, fiindcă am demonstrat că merge, am demonstrat că ridică greutatea pe care am promis-o, dar acum ca să ajungă un produs pe care să îl putem vinde și pe care să îl putem servisa după aceea, ne trebuie cineva care să creadă în noi și care să investească niște bani serioși”, a afirmat Bogdan Gaspar.

Coordonatorul Serviciului de Ambulanță Samaritanus Târgu Mureș, Varga Zsigmond Karoly, a arătat că evenimentul Simfonia Salvării, organizat vineri seara, a implicat o demonstrație susținută în cel mai mare mall din Târgu Mureș, de numeroși absolvenți ai Școlii Samaritene de Prim Ajutor.

“Acest exercițiu reprezintă finalul proiectului nostru “Și tu poți salva o viață”. În decursul anului au fost mulți tineri, jurnaliști și polițiști care au participat la cursuri de prim-ajutor și practic ne-am gândit ca finalul acestui proiect să fie marcat cu acest eveniment”, a spus Varga Zsigmond Karoly. (Agerpres)

Lasă un comentariu