Canada: Premierul Turdeau acuză China că face “jocuri agresive”

Distribuie pe:

China face “jocuri agresive” cu democrația și instituțiile canadiene, a declarat, luni, premierul canadian Justin Trudeau, după publicarea unui raport ce dezvăluie o ingerință străină în alegerile din Canada, informează marți AFP.

Această declarație vine după ce canalul canadian de știri Global News a informat despre finanțarea unei “rețele clandestine” de candidați în timpul unui recent scrutin.

De asemenea, declarația intervine la câteva zile după ce autoritățile de la Ottawa au anunțat începerea unei anchete asupra unor posturi ilegale ale poliției chineze în regiunea metropolitană Toronto, cel mai mare oraș canadian.

“Am luat măsuri importante pentru a întări integritatea proceselor noastre electorale și a sistemelor noastre”, a declarat Trudeau în fața presei. “Din nefericire, vedem țări, actori statali din lumea întreagă, fie că este vorba de China sau de alții, care continuă să facă jocuri agresive cu instituțiile noastre, cu democrațiile noastre”, a deplâns Trudeau.

Citând surse anonime, Global News a dezvăluit că responsabili ai serviciilor secrete au informat guvernul Trudeau că Beijingul caută să influențeze sau să saboteze procesul democratic canadian.

Potrivit canalului de știri, China a realizat transferuri de fonduri, prin intermediul unui parlamentar și al altor persoane, către cel puțin 11 candidați în timpul alegerilor federale, precum și către agenți chinezi care lucrau pentru campania lor.

Tot potrivit Global News, Beijingul a căutat să plaseze agenți pe lângă deputați pentru a influența politica acestora.

În octombrie, poliția federală canadiană a anunțat o anchetă asupra unor posibile activități ilegale “privind pretinse posturi de poliție”.

ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului Safeguard Defenders, cu sediul la Madrid, a dezvăluit în octombrie că existau 54 de posturi de poliție similare în lume, dintre care trei în regiunea metropolitană Toronto.

China a negat aceste informații, pe care le-a calificat “complet false”, afirmând că aceste posturi oferă pur și simplu servicii - precum reînnoirea permiselor de conducere - cetățenilor chinezi care locuiesc în străinătate. (Agerpres)

Lasă un comentariu