Conflict mediatic între activiști și Romsilva, la poarta Ocolului Silvic Reghin

Distribuie pe:

Joi, Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva a adus clarificări publice cu privire la declarațiile unui activist de mediu, Daniel Bodnar, care a publicat pe pagina sa de Facebook, în urmă cu o săptămână, mai multe videoclipuri prin care acuza Ocolul Silvic Reghin că ar încerca să mușamalizeze un transport ilegal de lemne..

“În urma publicării în mediul online al unui videoclip al unui «activist» de mediu, realizat în fața depozitului de bușteni al Ocolului Silvic Reghin din cadrul Direcției Silvice Mureș, în care sunt prezentate informații false, Regia Națională a Pădurilor - Romsilva face următoarele precizări:

Biroul Delicte Silvice din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Mureș a solicitat, în noaptea de vineri, 4 noiembrie, sprijinul Ocolului Silvic Reghin după ce un autotren forestier a fost oprit în trafic, în localitatea Lunca Bradului, șoferul neavând documentele legale pentru materialul lemnos transportat.

Autotrenul a fost direcționat către depozitul de bușteni al Ocolului Silvic Reghin, în vederea reținerii și confiscării materialului lemnos transportat. Reprezentanții Gărzii Forestiere din Mureș și silvicultorii de la Direcția Silvică Mureș urmează a identifica proveniența materialului lemnos confiscat.

În dimineața zilei de sâmbătă, 5 noiembrie, specialiștii Ocolului Silvic Reghin au participat, alături de polițiști, la evaluarea și inventarierea materialului lemnos transportat de autotrenul respectiv.

Așadar, singura implicare a personalului de la Ocolul Silvic Reghin a fost aceea de a sprijini organele de poliție în procesul de evaluare și inventariere a materialului lemnos, precum și de preluare în custodie a autotrenului.

În timpul procesului de evaluare și inventariere a materialului lemnos, la depozitul de bușteni Reghin și-a făcut apariția un “activist” care a solicitat să ia parte la acest proces. Neavând nicio calitate oficială și nici instructajul privind protecția și securitatea în muncă, obligatoriu în astfel de situații, i-a fost refuzat accesul în incinta depozitului.

Ulterior, “activistul” a efectuat o transmisiune live din fața depozitului de bușteni, acuzând că “borfașii de la ocol se ascund în spatele porților închise!”

Condamnăm cu fermitate un astfel de comportament reprobabil ce nu poate fi tolerat și ne rezervăm dreptul de a acționa și în instanță pentru prejudiciile create”, se arată în comunicatul Romsilva.

La rândul său, Daniel Bodnar a publicat o reacție ca urmare a comunicatului de presă al Romsilva. “Acel «activist» sunt chiar eu! Împreună cu colegii am arătat întregii țări în ultimii ani felul în care sunt «gospodărite» pădurile de unii din angajații voștri. Corupția din Romsilva se vede din satelit. Sunteți pionii mafiei lemnului și faceți jocurile marilor firme. Nu vă este Rușine? Pădurile României se distrug zi de zi cu ajutorul borfașilor din Romsilva și voi amenințați cu procese? Rezultatele noastre sunt clare și confirmate de autorități: Mii de arbori tăiați ilegal, 12 camioane confiscate, dosare penale, mii de metri cubi și cherestea confiscați în urma acțiunilor noastre și încă aveți tupeu!”, a scris acesta pe pagina sa de facebook. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu