Cancerul pancreatic ar putea fi depistat cu 3 ani mai devreme

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Surrey, citați de descopera.ro, susțin că, prin verificarea greutății și a și glicemiei în mod constant, oamenii ar putea depista cancerul pancreatic cu până la trei ani mai devreme.

„An de an, cancerul pancreatic face peste 95.000 de victime în Europa și are o rată de mortalitate mare, speranța de viață, după aflarea diagnosticului, fiind mai mică de cinci luni.

Studiul nostru, la care au participat peste 40.000 de oameni, a demonstrat că persoanele aflate în stadii incipiente ale acestui tip de cancer dezvoltă o glicemie anormal de mare și pierd în greutate.

Astfel, considerăm că, dacă oamenii și-ar monitoriza greutatea și și-ar verifica glicemia în mod frecvent ar putea afla din timp dacă suferă de această boală. Scăderea în greutate și creșterea nivelului zahărului din sânge sunt semnale de alarmă majore pentru cancerul pancreatic, care a ucis atât de mulți oameni, inclusiv celebrități internaționale precum actorii Patrick Swayze, Donna Reed, Alan Rikman, tenorul Luciano Pavarotti, cântăreața Aretha Franklin, cofondatorul și CEO-ul companiei Apple sau Steve Jobs.

Noi am comparat indicele de masă corporală și nivelul glicemiei al unui număr de peste 8.000 de pacienți cu cancer pancreatic cu datele a 35.000 de persoane nediagnosticate cu cancer, iar studiul s-a întins pe o perioadă de cinci ani.

Scăderea semnificativă a greutății și creșterea glicemiei sunt semne clare ce ar putea fi detectate cu ani buni înainte ca pacienților să li se pună un diagnostic de cancer pancreatic.

În stadiile incipiente ale cancerului pancreatic, nivelul zahărului din sânge crește, deoarece organul afectat nu reușește să producă suficientă insulină, hormonul care ține sub control glicemia.

De asemenea, tumorile pot determina organismul să ardă mai multe calorii decât ar fi normal, ceea ce duce la o scădere rapidă în greutate", explică oamenii de știință britanici. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu