Fără compensarea sau plafonarea energiei electrice pentru transportatori vom avea, costuri uriașe pentru încărcarea autobuzelor electrice

Distribuie pe:

Vineri, va avea loc la Târgu Mureș, Hotel Grand, ședința lunară a comitetului director al Federației Transportatorilor Urbani și Suburbani și Metropolitani de Călători. Un punct fierbinte pe agenda acestei întâlniri este dezbaterea pe tema Plafonării prețului la energie pentru operatorii din transportul public. La manifestare vor fi prezenți: Nagy-Bege Zoltán, vicepreședinte ANRE, Constantin Ștefan, secretar de stat în Ministerul Energiei, senatorul Antal Lóránt, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, viceprimarul municipiului Târgu Mureș, Portik Vilmos László, vicepreședintele Consiliului Județean, Kovács Mihály Levente.

În cazul în care nu se va găsi o soluție pentru ca prețul energiei electrice să fie compensat sau plafonat pentru societățile de transport public de călători care utilizează autobuze electrice, facturile pentru încărcarea acestora vor fi uriașe.

Directorul SC Transport Local SA, Tatar Bela, a declarat pentru “Cuvântul liber” că în Târgu Mureș, societatea urmează să exploateze 47 de autobuze electrice. Fiecare dintre acestea vor consuma, în medie, pentru a opera o zi pe traseul stabilit cca. 400 Kwh. Conform unui calcul efectuat de noi, la un preț de 5 lei/Kwh (neplafonat) ar însemna o cheltuială lunară de peste 2,5 milioane de lei (luând în calcul faptul că în zilele de sâmbătă și duminică, frecvența este mai redusă). Aceasta însemnă o factură dublă față de cât ar consuma același număr de autobuze propulsate de motoare diesel. “Sperăm să se găsească rapid o soluție astfel încât prețul energiei electrice pentru firmele de transport public să fie plafonat având în vedere faptul că este un serviciu de utilitate publică”, a declarat Tatar Bela. Acesta a adăugat că, deocamdată, societatea nu a încheiat un contract cu un furnizor de energie electrică. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu