O vorbă românească spune: “Crăciunul cu familia, Revelionul cu prietenii!”

Distribuie pe:

Orice bucurie e mai mare dacă este împărtășită cu cei dragi. Crăciunul este motiv de bucurie, de bucurie sfântă. Lăsând la o parte cadourile, masa îmbelșugată, bucuria Crăciunului vine în primul rând de la Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos și tot ce a adus în lume prin nașterea Sa, daruri pe care le primim de la El și de care ne bucurăm toți, în fiecare zi.

Crăciunul unește ceea ce viața, prin provocările, urcușurile și coborâșurile ei, uneori reușește să despartă, prin lipsa timpului, prin neajunsuri sau chiar realizări. E momentul când orgoliile care ne stăpânesc din ce în ce mai mult, când invidia sau chiar răutatea care ne încearcă dispar, pentru că într-o familie nu există competiție. Există doar iubire, înțelegere, susținere și îngăduință. Poate că tradițiile s-au mai schimbat, le-am adaptat vitezei și grabei în care trăim, poate că în coacerea prăjiturilor și prepararea mesei mai găsim scurtături, dar bucuria petrecerii Crăciunului în familie va rămâne mereu aceeași. Ne va aduce mereu împlinire, sentimentul cald de bine pe care poți să-l simți doar acasă.

Pentru că suntem în Postul Crăciunului, să ne curățăm, nu doar trupul, ci în primul rând sufletele de pizmă, de răutate, de trăiri negative și să facem loc bunătății, care ne va întineri trupul, ne va regenera și bucura sufletul.

Antonela Dumitrache

Crăciunul este, prin tradiție, o sărbătoare în familie. Oricât de greu ar fi anul și oricât de departe am fi de casă de Crăciun, ne dorim să ajungem acasă, ne dorim să întâmpinăm nașterea pruncului Iisus în mijlocul familiei.

Nimic nu este mai frumos și mai înălțător decât o casă care răsună de vocile celor dragi, vocea caldă a bunicilor în timp ce ne povestesc despre cum erau sărbătorile la începutul secolului, majoritatea fiind de la țară, loc în care datinile străbune erau respectate cu sfințenie. An de an auzim probabil aceleași povești, însă an de an așteptăm 365 de zile pentru a auzi din nou aceleași povești.

Orice neînțelegere avută peste an, rivalitate sau alt sentiment de ranchiună dispare. Totul începe de la primul vers de colindă. Pentru că, nu-i așa, nu poți intra în casa omului fără să rostești un colind. Colindul are rolul de a deschide sufletul, de a atinge corda sensibilă a fiecărui om. Mai ales în momentul în care îi vezi pe cei mici cum fără nicio reținere cântă colinda, se bucură de atenția care li se acordă și zburdă printre cei mari, întrebând parcă din priviri, fără să spună nimic, unde sunt cadourile de la moș.

Fiecare familie are propriul său ritual în seara de Crăciun, însă ce se regăsește în fiecare casă este căldura și sentimentul siguranței pe care nu ai cum să-l simți decât în mijlocul familiei.

Însă trebuie să fim obiectivi. Nu suntem perfecți și de multe ori există anumite tensiuni între membrii familiei. Sau familia, în ansamblu ei, are o structură psihologică mai “rece”. Pentru aceștia, Crăciunul poate fi șansa de a se apropia unii de ceilalți, de a se deschide, de a închide răni deschise. Pot fi împreună. De cele mai multe ori, problemele apar din lipsă de comunicare. În momentul în care suntem împreună și facem diverse activități specifice pregătirii Crăciunului ni se oferă șansa să comunicăm.

De exemplu, una din activitățile cele mai interesante este împodobirea bradului. Este un motiv să o transformăm într-o mică sărbătoare. Unde împodobim bradul, cine așează steaua în vârf, ce combinație de culori, diverse amintiri legate de anumite ornamente, diverse povești din copilărie nu fac decât să ne ajute să ne simțim confortabil și să ne considerăm cei mai norocoși oameni din lume pentru că facem parte din acea familie.

Dar pregătirea bucatelor, a mesei, a meniului? Cum împărțiți responsabilitățile? Unul curăță legumele, altul prepară prăjiturile, cozonacii și totul coordonat, de cele mai multe ori, de ochiul critic și plin de sfaturi ale bunicii sau ale mamei. De multe ori, înainte de Crăciun suntem prea mulți în bucătărie și lucrurile degenerează în distracție, spre supărarea “coordonatorului” care este serios și se teme ca distracția va dăuna calității preparatelor. Însă tocmai această agitație și luptă contra cronometru face să ne dorim să sărbătorim în familie și nu în mijlocul prietenilor sau al colegilor. Dintre toate sărbătorile din an, Crăciunul este sărbătoarea care se celebrează cu adevărat în familie.

Indiferent că ești o celebritate sau un anonim, când vine vorba unde vom fi în seara de Crăciun, majoritatea vom răspunde: “în familie”. Toată lupta contra cronometru își găsește finalitatea când te uiți și vezi că în jurul mesei sunt cei dragi și savurează momentul. Chiar dacă sora mai mare spune că am pus prea multă sare sau friptura este prea uscată sau în sânge, în final nu mâncarea contează, ci atmosfera, glumele și poveștile spuse, adevărurile rostite.

Chiar dacă în prezent, majoritatea creștinilor nu mai merg la slujba de Crăciun, totuși, dacă nu sunteți creștini practicanți, a merge la slujbă înseamnă a ne lega și mai mult unii de alții, nu doar la nivel social, cât și spiritual. A merge în acea seară la biserică, a înțelege cu adevărat semnificația Crăciunului nu poate decât să ne apropie și mai mult

.

Iar cel mai așteptat moment dintre toate este momentul în care stăm în jurul bradului, cântăm colinde, depănăm amintiri și deschidem cadourile. Indiferent de vârstă, magia momentului deschiderii cadoului ne cuprinde pe fiecare. Oare ce se află sub acel ambalaj? Să fie cadoul mult visat? Sau nu? Însă, indiferent dacă este cadoul mult visat, dacă este scump sau nu, importante sunt clipele magice înaintea descoperirii. Este sentimentul că cineva s-a gândit la noi și ține suficient de mult pentru a ne face o bucurie. Să fim realiști, având în vedere situația economică a majorității dintre noi, ne concentrăm atenția, și mai ales banii, înspre membrii mici ai familiei, spre copii. La ei ne gândim în primul rând, ca moșul să le aducă cadoul cel mai drăguț. Ei sunt                      

partea sensibilă care trebuie ocrotită în orice familie și mai puțin noi, oamenii mari. Nu este greșit să primim cadouri scumpe, însă dacă realitatea economică nu a permis ca moșul să aducă celor maturi cadouri scumpe, nu trebuie să fim dezamăgiți sau bucuria și magia sărbătorii să dispară.

Nu uitați, trăim într-o lume în care cea mai mare parte a timpului o petrecem la muncă, la întâlniri de afaceri sau în deplasări. Nu lăsați ca orice altă activitate să vă împiedice ca de Crăciun să fiți acasă. Crăciunul este o sărbătoare a familiei. Toate tradițiile implică familia. Bucurați-vă de aceste clipe magice, deoarece până la următorul Crăciun vor trece 365 de zile.

(Sursa: https://deștepți.ro/sarbatorile-in-familie/)

Lasă un comentariu