La Universitatea de Medicină și Farmacie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, Dezbatere pe tema greșelilor medicale

Distribuie pe:

Colegiul Medicilor din România a organizat, în cursul acestei săptămâni, un eveniment-dezbatere pe tema reducerii greșelilor medicale. Găzduită în Amfiteatrul Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, manifestarea a reunit reprezentanți ai mediului medical, legal, academic, precum și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, care au discutat despre malpraxisul din România. Moderator a fost dr. Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

În cadrul dezbaterilor publice lansate de către Colegiul Medicilor pe tema gestionării greșelilor medicale în România, participanții au căzut de acord asupra faptului că actualul sistem al polițelor de malpraxis nu este eficient și nu oferă o protecție reală medicilor. Reprezentanții prezenți la dezbatere au apreciat faptul că plata despăgubirilor materiale și morale pentru pacienții care au suferit prejudicii trebuie preluată în mod real și efectiv de asiguratori în temeiul poliței de malpraxis. Printre celelalte soluții luate în calcul în cadrul discuțiilor de la Târgu Mureș, la care au luat parte reprezentanți ai Colegiului Medicilor din Sibiu, Bistrița Năsăud, Brașov, Harghita, Covasna și Târgu Mureș, se numără și introducerea unor clauze obligatorii în polițele de malpraxis astfel încât asiguratorii să fie parte în dosarele civile de răspundere a medicilor.

În lunile ianuarie și februarie 2023 vor continua dezbaterile pe aceeași temă la Cluj, Iași și Craiova. Colegiul Medicilor din România își exprimă speranța ca prin soluțiile identificate în cadrul evenimentului de la Târgu Mureș și în cele care vor urma anul viitor să contribuie la o mai bună aliniere a sistemului medical românesc la practicile internaționale, creșterea calității actului medical și gradului de satisfacție a pacienților.

B.L.

Lasă un comentariu