Consiliul Național Secuiesc subminează tupeist integrarea României în Schengen

Distribuie pe:

Consiliul Național Secuiesc (CNS) s-a adresat, printr-o scrisoare deschisă, ministerelor de Externe ale statelor din spațiul Schengen, reclamând “comportamentul duplicitar care a caracterizat atitudinea României față de dreptul internațional și cel comunitar în ultimii treizeci de ani”.

În scrisoarea semnată de președintele CNS, Izsak Balazs, și publicată de Agenția ungară de presă MTI, se arată că România nu respectă și nu garantează nici astăzi drepturile minorităților care trăiesc pe teritoriul său și că restituirea școlilor și a bunurilor bisericești a fost blocată, mai mult, a început chiar “renaționalizarea unor școli restituite”.

CNS pretinde restituirea necondiționată și imediată a proprietăților bisericilor maghiare, restaurarea învățământului bisericesc maghiar și face trimitere la o recomandare a Consiliului Europei, conform căreia “în zonele unde persoanele aparținând de o minoritate națională formează o majoritate, aceste persoane au dreptul să dispună de o administrație locală sau autonomă, sau, respectiv, de o situație de drept deosebită, corespunzătoare cu situația lor istorică și teritorială”.

CNS cere statelor membre ale spațiului Schengen să solicite informații de la liderii bisericilor maghiare și ai organizațiilor maghiarilor din România, cu privire la situația drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minorităților, în România, înainte de a lua o decizie privind admiterea României în spațiul Schengen.

În numele Partidului Mișcarea Populară, având în vedere instigarea repetată la separatism pe criterii etnice și segregaționism, contrare Constituției României și tratatelor Uniunii Europene parafate de țara noastră, pentru acțiuni consecvente de dezinformare și provocare de tensiuni interetnice, pentru subminarea României implicit la nivelul forurilor internaționale, solicit președintelui României, prim-ministrului și guvernului, precum și instituțiilor competente ale statului, să demareze în regim de urgență procedurile necesare pentru scoaterea în afara legii a Consiliului Național Secuiesc, ca organizație cu caracter extremist, separatist, anacronică, destabilizatoare și tot mai periculoasă în actualul context geopolitic încordat, instabil și imprevizibil. Cu un drum, le puteți transmite astfel cuvenitul semnal și confraților separatiști din UDMR.

Toleranță zero față de cei care subminează statul român și îi batjocoresc pe români!

Marius Pașcan

1 comentariu

  1. Cristian 26 noiembrie, 2022 at 11:58 Răspunde

    O mare obrăznicie și jignire adusă României! De acord cu inițierea măsurilor de scoatere în afara legii a CNST, chiar numai și pentru acest demers cu Shengen!

Lasă un comentariu