Întâlnire de lucru cu primarii din Mureș și mediul de afaceri pe tema Programului Tranziție Justă

Distribuie pe:

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în colaborare cu Instituția Prefectului - Județul Mureș, au organizat miercuri, 23 noiembrie, două întâlniri de lucru pe tema oportunităților de finanțare din Programul Tranziție Justă, în județul Mureș. Prin acest program, aproape 280 milioane de euro au fost alocați județului Mureș în vederea atenuării impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică.

În cadrul întâlnirii cu primarii UAT-urilor din județul Mureș, Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, a prezentat principalele proiecte pentru care primăriile pot obține bani europeni din Programul Tranziție Justă, program bazat pe obiective care vizează sprijinirea diversificării economice a celor mai afectate teritorii de tranziția către neutralitatea climatică și evitarea adâncirii disparităților climatice.

“Județul Mureș este unul dintre cele 6 județe din România care are șansa atragerii unor fonduri importante pentru comunitate. Microîntreprinderile vor beneficia de finanțare de până la 200.000 de euro, iar IMM-urile pot atrage până la 2 milioane de euro, pentru a-și susține activitățile de producție. Primăriile, prin astfel de proiecte, își vor putea acoperi întregul consum din energii regenerabile, vor putea fi finanțate, de exemplu, achiziția de mijloacele de transport în comun verzi, dar și proiecte de reconversie a unor imobile, terenuri, care sunt contaminate. Ne dorim să avem și un proces de finanțare simplificat, să tăiem cel puțin 50% din textul ghidurilor, astfel încât să nu mai încărcăm beneficiarii în birocrația inutilă”, a afirmat secretarul de stat Ovidiu Cîmpean.

Cea de-a doua întâlnire de lucru a fost dedicată mediului de business. Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, le-a transmis celor prezenți că are încredere în capacitatea mediului de afaceri de a atrage fondurile europene pentru dezvoltarea județului Mureș. “O șansă unică pentru județul nostru este reprezentată de cei aproape 280 milioane de euro care vor fi alocați Mureșului în Programul Tranziție Justă. În județul Mureș, programul va presupune alocarea de fonduri pentru dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului, sprijinirea tranziției forței de muncă, investiții pentru întreprinderi mari, energie verde și mobilitate nepoluantă, precum și ecologizarea și reconversia unor imobile în declin sau transformare”, a spus prefectul de Mureș, Mara Togănel.

Județul Mureș se numără între cele șase județe din România pentru care Uniunea Europeană alocă fonduri speciale pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, prin intermediul Programului Tranziție Justă (PTJ), care își propune să vină în ajutorul diminuării și chiar opririi poluării cu combustibili fosili.

Planul național a fost aprobat de Uniunea Europeană și cuprinde mai multe direcții de finanțare. În cadrul acestui proiect, întreprinderile mici și mijlocii, unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice, institutele de cercetare și universitățile pot depune proiecte pentru a accesa fondurile din cadrul PTJ .

Cancelaria Prefectului Instituția Prefectului - Județul Mureș

Lasă un comentariu