Concluziile discuțiilor și deciziilor luate la ministeriala NATO

Distribuie pe:

Agenda acestei reuniuni abordează cele mai urgente și mai relevante subiecte actuale pentru NATO și pentru securitatea noastră colectivă. Într-adevăr, în ultimele nouă luni, războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei a avut implicații profunde pentru securitatea europeană și euroatlantică, provocând suferințe imense poporului ucrainean, afectând economiile statelor și cauzând o criză alimentară și energetică globală.

Drept răspuns, Alianța noastră și aliații au adoptat o poziție fermă și unitară. De asemenea, am adoptat decizii istorice pentru consolidarea, fără precedent, a descurajării și apărării noastre, pentru a ajuta Ucraina să se apere și pentru a-i sprijini pe partenerii noștri cei mai vulnerabili să își crească reziliența.

(Klaus Iohannis, președintele României)

Miercuri, 30 noiembrie 2022, s-a încheiat Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO, găzduită de ministrul Bogdan Aurescu, la București, în perioada 29-30 noiembrie 2022.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu:

“Organizarea acestei reuniuni la câteva sute de kilometri de linia frontului din Ucraina are și semnificația solidarității Alianței Nord-Atlantice, a solidarității din partea României pentru Ucraina, pentru poporul ucrainean, în fața agresiunii Federației Ruse. În acest context, cu prilejul tuturor reuniunilor la care am participat, am amintit sprijinul multidimensional al României, cu accent pe sprijinul umanitar pentru cei peste 2,9 milioane de cetățeni ucraineni care ne-au trecut frontierele. De asemenea, am amintit facilitarea tranzitului de grâne și alte produse agricole - peste 8,4 milioane de tone de cereale și alte produse agricole din Ucraina. De asemenea, am subliniat că acest efort deosebit din punct de vedere logistic al României va juca un rol relevant atunci când se va pune problema reconstrucției Ucrainei.

Acest sprijin al României a crescut exponențial profilul și rolul României la nivel internațional”.

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice:

“Miniștrii de Externe NATO continuă să ofere sprijin Ucrainei. Aliații au anunțat sprijin suplimentar cu ajutor neletal, combustibil și generatoare. Am luat în discuție și China din punctul de vedere al securității noastre pentru a ne întări Alianța. Nu considerăm China ca fiind un adversar, vom continua să avem relații cu China când este în interesul nostru, nu în ultimul rând să transmitem poziția noastră comună asupra războiului ilegal al Rusiei în Ucraina.

Deci rămânem cu o viziune clară, astăzi miniștrii au luat în considerare dezvoltarea militară ambițioasă a Chinei, dezvoltările tehnologice și activitățile hibrid și cibernetice în creștere. Războiul din Ucraina a demonstrat dependența periculoasă de gazul rusesc, aceasta ar trebui să ne facă să evaluăm dependența de toate regimurile autoritare, nu în ultimul rând de China, ca lanț de aprovizionare, tehnologie și infrastructură. Vom continua, desigur, relațiile economice și comerțul cu China, dar trebuie să fim conștienți de dependența noastră, să ne reducem vulnerabilitățile și să gestionăm riscurile.

(...) La discuții au participat Finlanda și Suedia. Procesul de ratificare pentru aderare la NATO este aproape complet. Aderarea lor le va face să aibă o siguranță mai mare și va face Alianța mai puternică, ei sunt bineveniți ca membri deplini ai NATO.

Vrem să mulțumim României pentru găzduire, demonstrează angajamentul față de NATO”.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană:

“În premieră la București a avut loc și o întâlnire în formatul G7+, în care am găsit formule de sincronizare între sistemul de apărare antirachetă pe care trebuie să îl dăm Ucrainei și efortul de reparare - reconstrucție a sistemului energetic al Ucrainei. Sprijinul militar, economic, energetic, umanitar pentru Ucraina va continua de o manieră susținută și de o manieră coerentă, atât în cadrul NATO, cât și în relația cu G7 și cu Uniunea Europeană. De aceea, la NATO noi nu avem această politică de a spune unui aliat sau nu ce și cum să dea. Fiecare se organizează în procesul Ramstein, care este deja foarte cunoscut. Când am vorbit cu domnul ministru Dmitro Kuleba, nu am vorbit de un anumit tip de sistem de apărare antiaeriană, ci am vorbit de nevoia de a avea o apărare cât mai coerentă, cât mai cuprinzătoare, dar și sincronizată cu efortul de reconstrucție a sistemului energetic. Este foarte, foarte important. Ca să putem să avem și să oferim Ucrainei sisteme performante, moderne, occidentale de apărare antiaeriană și antirachetă, dar făcute și distribuite într-un astfel de mod încât reconstrucția sistemului energetic să fie sincronizată cu această protecție”.

Secretarul de stat american Antony Blinken:

“Am încheiat două zile de întâlniri foarte productive la București. Recunosc contribuțiile pe care le-a adus România în ultimul an, dar îi mulțumesc și lui Jens Stolteberg pentru cum a condus Alianța în aceste momente.

Reuniunea NATO a avut loc într-un moment critic. Ucraina a reușit să mențină progresele pe câmpul de luptă, dar președintele Vladimir Putin își varsă mânia și intensifică atacurile asupra populației civile din Ucraina.

În ultimele două săptămâni, Rusia a bombardat peste o treime din sistemele energetice din Ucraina, aducând milioane de oameni într-o situație grea, fără căldură, apă, electricitate. E un război barbar al președintelui Putin. Urmează vremuri grele, Putin încearcă să ne distrugă Alianța. Dar noi vom continua să îi arătăm că greșește, deși costurile sunt mari; dar altfel ar fi și mai mari. A închide ochii când Rusia fură teritorii ar avea repercusiuni în toată lumea.

Avem o perspectivă clară asupra iernii dificile care urmează. Cunoaștem modul de lucru al președintelui Putin. Vrea să îi înghețe și să îi înfometeze pe ucraineni, să îi forțeze să își abandoneze casele, să forțeze majorarea prețurilor la energie, alimente și alte utilități nu doar în Europa, ci în întreaga lume, iar apoi să scindeze coaliția noastră.

Președintele Putin crede că dacă va putea crește suficient de mult costurile, lumea va abandona Ucraina, că o va lăsa să se apere singură. Strategia lui nu a funcționat și nu va funcționa. Vom continua să îi arătăm că se înșeală. Acesta este mesajul puternic și clar pe care l-am auzit de la toate țările reunite aici, la București.

Știm că susținerea Ucrainei înseamnă costuri dificile, mai ales pentru aliații europeni, dar costurile lipsei de acțiuni ar fi mult mai mari. A ceda în fața agresiunii ruse, acceptarea tentativelor îndrăznețe de reconfigurare a frontierelor prin forță, de a destrăma poziția noastră care ne-a sporit securitatea, aceste lucruri ar avea repercusiuni nu doar în Europa, ci în întreaga lume. Prin urmare, mesajul reuniunii noastre este acesta: determinarea noastră colectivă de a susține Ucraina este și va continua să fie foarte puternică, acum, pe parcursul iernii și cât va fi necesar pentru ca Ucraina să reușească.

Rămânem hotărâți să menținem un dialog constructiv cu China”.

Lasă un comentariu