Ciucă: “Vom continua toate demersurile pentru aderarea la spațiul Schengen”

Distribuie pe:

Premierul Nicolae Ciucă, președinte al PNL, a anunțat vineri că demersurile pentru aderarea României la Schengen vor fi continuate și a precizat că decuplarea în acest dosar de Bulgaria este o măsură care trebuie analizată.

“Așa cum am discutat cu președintele României, așa cum am discutat în această dimineață cu președintele PSD, vom continua toate demersurile pentru aderarea la spațiul Schengen pentru a ne îndeplini obiectivul național. Avem această decizie politică unitară. Este nevoie să continuăm acest demers din respect pentru români, din respect pentru partenerii noștri europeni”, a spus Ciucă, înainte de ședința Biroului Politic Național al PNL.

El a afirmat că în acest moment se discută soluțiile cu privire la aderarea la Schengen.

“În acest moment se discută cu instituțiile europene și cu președinția cehă pentru a putea să identificăm care sunt soluțiile imediate care pot fi luate și de asemenea, discutăm cu partea suedeză pentru că urmează să preia președinția de la Cehia și să analizăm oportunitatea pe agenda Consiliului a deciziei de aderare”, a afirmat Ciucă.

Chestionat dacă președintele Klaus Iohannis ar putea cere la Consiliul European de săptămâna viitoare rediscutarea acestui subiect și convocarea unui Consiliul JAI extraordinar, premierul a răspuns că în acest moment se discută la nivelul Ministerului de Externe și cu instituțiile europene care ar putea fi soluțiile și demersurile care să ducă la o decizie favorabilă.

“Altfel, să repunem pe agendă subiectul în condițiile în care Austria își menține decizia politică de a nu fi de acord cu aderarea României nu cred că este oportun să înaintăm un termen față de care să ne raportăm față de o decizie”, a spus Ciucă.

Întrebat despre o decuplare de Bulgaria în acest dosar, premierul a precizat că este o “măsură pe care trebuie să o analizăm”.

“Este un demers pe care fiecare țară trebuie să și-l asume individual. Discutăm de poziții diferite, practic în 2012, când s-a realizat acest pachet în care am mers în tandem cu Bulgaria și am avut și condiționalitatea MCV, astăzi, când vorbim, România nu mai are raport pe MCV, am îndeplint acest obiectiv, și rezultatele comisiilor tehnice care au fost în România au confirmat clar că România este pregătită din punct de vedere tehnic să îndeplinească cerințele aquis-ului Schengen și atunci este un demers pe care îl analizăm să realizăm această decuplare și să asumăm demersul care nu o ia de la început. Este un demers care asigură continuitatea la măsurile și la standardele pe care noi deja le-am respectat. Ele nu vor fi reevaluate”, a afirmat Nicolae Ciucă.

El a susținut că în ședința Consiliului JAI de joi s-a discutat despre o decuplare de Bulgaria, dar nu a fost aprobată de către această țară și Austria.

Premierul a precizat că nu se caută vinovați în interior. “Fac apel în continuare la tot ceea ce înseamnă o abordare decentă și unitară pentru demersurile pe care urmează să le facem, în momentul în care afirmăm că s-au luat toate măsurile, s-au făcut toate demersurile pentru a putea să îndeplinim acest deziderat, nu căutăm vinovați în interior pentru că nu facem altceva decât să dăm satisfacție celor care s-au opus aderării noastre”, a spus premierul. (Agerpres)

Lasă un comentariu