Asociația Orașelor din România (AOR) Orașele, nevoite să înfrunte un nou an cu un buget sărăcit

Distribuie pe:

“Autoritățile locale au fost de-a lungul anilor unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor europene, iar prin bugetul prezentat pentru anul 2023 ne vom afla în imposibilitatea de a putea încheia implementarea acestora. Ca urmare a creșterii cheltuielilor de cofinanțare suportate de către autoritățile locale, multe dintre primăriile de orașe se vor vedea nevoite să înghețe derularea multora dintre proiectele începute anii trecuți și nu vor avea nici posibilitatea să înceapă altele noi, aferente perioadei de programare 2021-2027”, atrag atenția reprezentanții AOR (președinte -Adrian Teban), într-o postare pe pagina de socializare a Asociației.

AOR atrage atenția că Guvernul României “pedepsește localitățile”, condamnându-le să suporte costuri de funcționare crescute considerabil, ca urmare a inflației, orașele primind, în acest moment, aceeași sumă de echilibrare în valoarea de 810 lei/locuitor ca și în 2021, în situația în care, din cauza creșterii facturilor, primăriile de oraș nu-și vor putea acoperi cheltuielile de funcționare și nu vor putea iniția noi investiții.

AOR a solicitat creșterea sumei de echilibrare la 1.350 lei/locuitor, ceea ce ar fi permis o dezvoltare corectă a tuturor localităților. De asemenea, a solicitat Guvernului și Ministerului Finanțelor să respecte normativele în vigoare, potrivit cărora cota defalcată din impozitul pe venit ce revine autorităților locale este de 65%, iar nu 63% așa cum este prevăzut în actualul buget pentru anul 2023.

“Orașele românești se văd nevoite să mai înfrunte un nou an cu un buget sărăcit și cu perspectiva blocării unor proiecte pe fonduri europene aflate în derulare”, conchid reprezentanții AOR.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu