S-a dat undă verde finalizării Hidrocentralei de la Răstolița

Distribuie pe:

Cu toată opoziția unor partide parlamentare, Guvernul a decis ieri să urgenteze finalizarea a 10 hidrocentrale. După un an de insistențe, PSD și-a convins partenerii de guvernare să facă acest pas

Ieri, în cadrul ședinței de Guvern a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care va permite finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a zece hidrocentrale. După un lung șir de piedici venite inclusiv din partea unor partide parlamentare, care au reușit blocarea finalizării acestora la CCR (acțiune a USR) invocând faptul că aceste hidrocentrale ar aduce prejudicii ariilor protejate (deși hidrocentralele au fost proiectate și s-a început construcția lor cu mult timp înainte ca aceste arii protejate să fie delimitate și înființate legal), iată că cel mai important pas a fost făcut ieri prin adoptarea acestei OUG. De altfel, după aflarea veștii privind decizia CCR de a declara neconstituțională legea care permitea finalizarea acestora, liderii PSD, au declarat că vor căuta și vor lua măsurile legale pentru ca aceste obiective de importanță strategică să fie finalizate. Prin OUG adoptat ieri se permite finalizarea celor zece hidrocentrale, inclusiv a celei din județul nostru de la Răstolița. Liderii PSD susțin că după un an de insistențe, în sfârșit, partenerii lor de guvernare au înțeles importanța acestui demers.

Social democrații mureșeni și-au adus contribuția la deblocarea situației. Ei au fost implicați în hotărârile de guvern pentru exproprieri, intabularea suprafețelor, inițiative legislative pentru scoaterea din arii protejate etc.

Deputatul PSD Dumitrița Gliga, care s-a implicat activ în deblocarea situației de la Răstolița, a declarat, ieri, pentru “Cuvântul liber”, că “mă bucur că, în sfârșit, partenerii noștri de guvernare au înțeles importanța finalizării Hidrocentralei de la                      

Răstolița”. Ea a subliniat faptul că această reușită se datorează și organizației județene PSD Mureș, a liderilor acesteia și parlamentarilor social-democrați din județ care “au acționat eficient și concertat, depunând eforturi tenace, încă din 2016, atât pe linie guvernamentală, cât și parlamentară, privind rezolvarea cât mai rapidă a acestei chestiuni de o importanță excepțională pentru securitatea energetică la nivel național și județean. Hotărârea de Guvern pentru expropriere din 2017, intabularea tuturor suprafețelor, demersurile pentru acordarea despăgubirilor pentru proprietarii particulari, inițiative legislative pentru scoaterea din arii protejate - fiind o parte dintre realizările în care am fost implicați direct”.

Urmează defrișarea pădurii din cuva lacului și umplerea acestuia

Deputatul ne-a oferit detalii despre prevederile ordonanței spunând că “mai exact, va fi posibilă scoaterea din fond forestier a suprafețelor aferente acestora, eliberarea Acordului de mediu - acestea fiind amplasate în zone de arii protejate, stabilite după anul 2007, anul aderării noastre la UE. Și astfel, parcurgerea ultimei etape - defrișarea cuvei lacului, în urma licitațiilor, în cazul barajului de la Răstolița”. Dumitrița Gliga a mai precizat că “în mod concret, se apreciază că finalizarea lucrărilor la aceste hidrocentrale aflate în construcție va permite, pe termen scurt și mediu, un aport suplimentar relevant la producția de energie hidroelectrică a țării - verde, deci, nepoluantă - de circa 2 TWH /an”. Hidrocentrala de la Răstolița este realizată în proporție de peste 90%, practic, pentru a o putea pune în funcțiune fiind nevoie doar de defrișări și umplerea lacului de acumulare, etapă care poate dura câțiva ani.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu