SUA au anunțat o descoperire istorică în domeniul fuziunii nucleare

Distribuie pe:

Statele Unite ale Americii au anunțat marți o descoperire științifică istorică în domeniul fuziunii nucleare, care în câteva decenii ar putea revoluționa producția de energie pe Pământ prin furnizarea de energie curată din abundență, relatează AFP.

De zeci de ani, cercetătorii din întreaga lume au căutat să dezvolte fuziunea nucleară, despre care susținătorii săi cred că ar putea permite omenirii să renunțe la combustibilii fosili, responsabili de încălzirea globală.

Un experiment desfășurat săptămâna trecută “a produs mai multă energie din fuziune decât energia laserelor folosită” pentru a provoca reacția, a explicat într-un comunicat Laboratorul Național Lawrence Livermore (LLNL), din California și care depinde de Departamentul Ministerului american al Energiei.

Acest succes va fi găsit în “cărțile de Istorie”, a declarat ministrul Energiei, Jennifer Granholm, într-o conferință de presă.

În prezent, centralele nucleare folosesc fuziunea, care funcționează prin scindarea nucleului unui atom greu, eliberând energie. Fuziunea nucleară, dimpotrivă, determină fuziunea a două nuclee ușoare, pentru a forma unul mai greu.

Această reacție este cea care alimentează stelele, între care Soarele nostru. Datorită condițiilor extreme de căldură și presiune extreme care predomină, atomii de hidrogen fuzionează pentru a forma heliu, producând o cantitate imensă de energie în acest proces. Pe Pământ, acest proces poate fi realizat folosind lasere ultra-puternice. (Agerpres)

Lasă un comentariu