Traseele montane - frumoase, dar... periculoase

Distribuie pe:

Stratul de zăpadă în toată zona montană a județului Mureș, la peste 1.400 m altitudine, este de aproximativ 15-30 cm, iar în zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin) și pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge până la 50 - 60 cm, informează Serviciul Salvamont Mureș.

Ținând cont de evoluția vremii în următoarele zile, salvamontiștii mureșeni recomandă turiștilor: să țină cont de atenționările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitații etc.) și să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă, pentru că, din cauza vizibilității scăzute orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice pot fi acoperite cu zăpadă * să fie echipați corespunzător * în cazul în care se consideră că au anumite probleme, sau au pierdut marcajul traseului, să telefoneze serviciului Salvamont pentru informații sau pentru intervenții în timp optim, pentru a se evita situații, uneori, critice * să ia în considerare că timpul de parcurgere a unui traseu în condiții de iarnă se poate dubla față de cel afișat pe tablele indicatoare.

Turiștilor care nu au încă suficientă experiență în drumeții pe trasee montane li se recomandă să urce pe trasee ușoare!

Nu sunt recomandate următoarele trasee din masivul Călimani:

- cruce roșu, valea Ilva Mică - vf Rețitis (închis);

- cruce roșie, între Poiana Izvoarele și Coada Pietrosului (nerecomandat);

- triunghi albastru, valea Rusca - vf. Tihu (nerecomandat);

- cruce galbenă, valea Funtinel - vf. Tătaru (închis).

Refugiile montane, atât în munții Călimani, cât și în munții Gurghiu, în județul Mureș sunt deschise!

Pentru accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante.

Echipele Salvamont Mureș sunt în permanență pe tot parcursul sărbătorilor de iarnă 24/24, în punctele de lucru din Lunca Bradului și Sovata, respectiv 1 echipaj de sprijin este în alertă în Târgu-Mureș.

Telefoane utile: 0728 28.94.42 dispecerat Salvamont Mureș; 112 - pentru situații de urgență care implică intervenția mai multor servicii de salvare.

În această perioadă, la nivel național, în stațiunile turistice, circa 500 de salvamontiști sunt la datorie în peste 90 de baze și posturi Salvamont.

Important! Echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin personal pregătit profesional și atestat legal pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane. (foto - facebook.com/SalvamontMures) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu