Fostul papă Benedict al XVI-lea, înmormântat în 3 sicrie

Distribuie pe:

În sunet de clopote, 12 purtători de sicriu au transportat ieri coșciugul cu trupul fostului papă Benedict al XVI-lea din Bazilica Sfântul Petru și l-au depus în fața miilor de credincioși adunați în Piața Sfântul Petru de la Vatican pentru a asista la funeralii, transmite Reuters. Aplauzele s-au făcut auzite pe vasta esplanadă pietruită învăluită în ceață, în semn de respect pentru Benedict al XVI-lea, un erou pentru conservatorii romano-catolici, care a șocat lumea prin abdicarea din rolul de papă, în urmă cu aproape un deceniu.

Mulțimi de oameni au început să sosească în piața de la Vatican încă de la ora locală 4:00, cu cinci ore și jumătate înainte de ceremonia de înmormântare care a fost oficiată de succesorul său, papa Francisc. Slujba de două ore a fost precedată de recitarea rugăciunilor. Printre persoanele care au participat la înmormântare s-au aflat și germani în ținute tradiționale bavareze, regiunea în care s-a născut Joseph Ratzinger - așa cum era numit Benedict al XVI-lea înainte de a deveni papă.

Papa emerit Benedict al XVI-lea, un teolog de renume mondial, a încetat din viață la 95 de ani, în ajunul Anului nou, într-o mănăstire din grădinile Vaticanului unde s-a mutat după ce a devenit primul pontif în 600 de ani care a abdicat, deschizând calea pentru alegerea papei Francisc, un lider reformist, mai practic.

Trupul fostului papă a fost expus public până miercuri seara, apoi a fost plasat într-un sicriu simplu din lemn de chiparos. Un text despre papalitatea lui Benedict al XVI-lea, alături de alte obiecte printre care se numără monede de la Vatican bătute în timpul domniei lui, au fost de asemenea introduse în sicriu.

Trupul fostului papă înmormântat în trei sicrie

După ceremonia funerară, sicriul a fost transportat înapoi în interiorul bazilicii și plasat într-un înveliș din zinc înainte de a fi închis într-un alt coșciug din lemn.

Deoarece Benedict al XVI-lea nu mai era șef de stat la momentul morții, doar două țări, Italia și Germania, țara sa natală, au trimis delegații oficiale, joi, la Vatican. Alți lideri, inclusiv regele și regina Belgiei și aproximativ 13 șefi de stat sau de guvern, au participat la eveniment în nume personal. Majoritatea țărilor au fost reprezentate de ambasadorii lor la Sfântul Scaun.

În ultimele trei zile, aproape 200.000 de persoane au păstrat un scurt moment de reculegere lângă trupul lui Benedict al XVI-lea.

La cererea sa, papa emerit Benedict al XVI-lea a fost îngropat într-o criptă din grotele Vaticanului unde a fost înhumat papa Ioan Paul al II-lea, sub Bazilica Sfântul Petru. (Agerpres)

Lasă un comentariu