TEATRU “LIVADA DE VIȘINI” de A.P. Cehov

Distribuie pe:

Duminică, 8 ianuarie, și luni 9 ianuarie, precum și în seara de 26 ianuarie 2023, în Sala “Studio” a UAT, de la ora 19, va fi prezentat spectacolul (în limba maghiară, supratitrat în limba română) “Livada de vișini” de Cehov, producție comună a Companiei “Tompa Miklós” a Teatrului Național Târgu-Mureș și a Universității de Arte Târgu-Mureș. Regia: Dobrovszki Dora.

“O, copilăria mea, inocența mea! Dormeam în camera asta și priveam de aici livada, fericirea se trezea odată cu mine în fiecare dimineață și livada era și atunci exact ca acum, nimic nu s-a schimbat. O, livada mea! După o toamnă întunecată și ploioasă și după o iarnă geroasă, tu ești din nou tânără, plină de fericire, îngerii din ceruri nu te-au părăsit... Dacă aș putea să-mi iau povara asta grea de pe inimă și de pe umeri, dacă aș putea să-mi uit trecutul!”

Moartea poate lua multe forme. Înainte de moartea fizică, suferim pierderi și în timpul vieții. Lyubov Andreyevna se întoarce în locul natal într-un moment nefavorabil acestuia: e ultima înflorire a existenței sale, anticipând intrarea pe calea ireversibilă a morții. Amintirile sale fericite și dureroase o întâmpină aici, dar e pe cale să își piardă prețioasa livadă de vișini. În timp ce Ljuba nu e în stare să-și înfrunte viitorul și se agață de prezent, timpul avansează în beneficiul lui Lopahin. Livada de vișini e un loc de trecere dintr-o lume în alta și locul unde timpul înaintează imprevizibil. Spectacolul este realizat cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Inovației din Ungaria.

*

Tot duminică, 8 ianuarie, în colaborare cu Asociația “Visit Mures”, Teatrul pentru Copii

și Tineret “Ariel” din Târgu Mureș prezintă spectacolul “Alice în Țara Minunilor”.

*

Marți, 10 ianuarie, în Sala Mare a Teatrului Național, de la ora 17, drama “Un dușman al poporului” de Henrik Ibsen.

Mariana Cristescu

Lasă un comentariu