Lege promulgată: Reducerea de la 10 la 5 ani a termenului de păstrare a datelor înregistrate în contabilitate

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede reducerea de la 10 la 5 ani a termenului de păstrare a datelor înregistrate în contabilitate. Actul normativ prevede modificarea Legii contabilității în sensul ca obligația de păstrare a documentelor contabile și a celor justificative pentru înregistrările efectuate în contabilitate să fie de 5 ani și nu 10 cât este în prezent.

“Persoanele care utilizează sisteme informatice de prelucrare automată a datelor au obligația să asigure prelucrarea datelor înregistrate în contabilitate în conformitate cu reglementările contabile aplicabile, controlul și păstrarea acestora pe suporturi tehnice timp de 5 ani calculați de la data de 1 iulie a anului următor celui încheierii exercițiului financiar în care au fost întocmite”, prevede legea.

Actul normativ mai stipulează că “registrele de contabilitate obligatorii și documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară se păstrează în arhiva acestor persoane timp de 5 ani calculați de la data de 1 iulie a anului următor celui încheierii exercițiului financiar în care au fost întocmite”.

Legea prevede și modificarea în acest sens a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

“Memoria fiscală este un dispozitiv unic inscriptibil din modulul fiscal, care trebuie să permită obligatoriu acumulări progresive ale datelor, fără ca acestea să poată fi modificate sau șterse, precum și conservarea în timp a acestora pe o perioadă de 5 ani”, mai prevede legea.

De asemenea, “Registrul special și raportul fiscal de închidere zilnică sunt documente avute în vedere de către organele fiscale cu ocazia verificării veniturilor care stau la baza determinării impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat. Registrul special prevăzut, precum și rapoartele fiscale de închidere zilnică se arhivează și se păstrează pe o perioadă de 5 ani, calculați de la data de 1 iulie a anului următor celui încheierii exercițiului financiar în care au fost emise. Obligația privind arhivarea și păstrarea raportului fiscal de închidere zilnică pe o perioadă de 5 ani nu se aplică operatorilor economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale care nu înglobează constructiv dispozitivul de imprimare”.

“Operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale, la umplerea memoriei fiscale, atunci când aceasta trebuie înlocuită ca urmare a defectării ori când nu mai poate fi folosită de către utilizatori din diverse motive, precum și în cazul în care aceștia își încetează activitatea sunt obligați să asigure păstrarea și arhivarea memoriilor fiscale pentru o perioadă de 5 ani calculați de la data de 1 iulie a anului următor celui încheierii exercițiului financiar în care au fost întocmite”, mai prevede legea. (Agerpres)

LEGE: FACILITĂȚI FISCALE PÂNĂ ÎN 400 DE EURO ANUAL PENTRU ABONAMENTELE PENTRU SPORT

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care prevede facilități fiscale la abonamentele pentru practicarea sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, în limita echivalentului în lei al sumei de 400 euro anual.

Prin actul normativ de modificare a Codului fiscal se reglementează regimul fiscal aplicabil contravalorii abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, în limita echivalentului în lei al sumei de 400 euro anual.

Potrivit legii, “contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere, precum și contravaloarea abonamentelor oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană” reprezintă cheltuieli deductibile limitat, nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit și nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale. (Agerpres)

Lasă un comentariu