Analiză Reuters: România va depăși în acest an economiile țărilor vecine

Distribuie pe:

Economia României ar urma să depășească în acest an economiile statelor vecine care stagnează, ajutată de fondurile europene, o monedă stabilă și de investițiile străine, stimulate în parte și de relocarea activităților din Rusia și Ucraina, transmite Reuters.

Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca economia României să înregistreze în acest an un avans de 3,1% și chiar cu o estimare mai modestă a Comisiei Europene privind un avans de 1,8% ar plasa-o înaintea Poloniei, care ar urma să înregistreze o creștere de 0,7%, și a Ungariei, care se va confrunta cu o încetinire economică și o inflație accelerată.

Creșterea din acest an urmează unui deceniu în care România, una din cele mai sărace țări din Europa, a redus decalajul care o separă de țările vecine pentru a deveni a doua mare economie din Europa de Est, după Polonia. Potrivit celor mai recente date Eurostat, PIB-ul per capital exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) în România s-a situat la 74% din media UE în 2021, o creștere de 21 de puncte procentuale față de anul 2010.

Perspectivele României sunt susținute de calitatea de țară membră UE și relațiile bune cu Bruxelles-ul. În timp ce autoritățile de la Budapesta și Varșovia se ceartă cu Bruxelles-ul pe tema condițiilor privind statul de drept care sunt impuse pentru acordarea ajutoarelor de miliarde de euro prevăzute în Mecanismul de redresare și reziliență, România a tras deja peste șase miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi cu dobândă redusă.

Premierul Nicolae Ciucă a spus că Guvernul de la București vrea să acceseze anual peste 10 miliarde de euro în acest an, echivalentul a 4% din PIB, din finanțarea europeană în valoare de aproximativ 90 de miliarde de euro care va fi pusă la dispoziția României până în 2027.

Scenograful Zoltan Dio, care trăiește în apropiere de Debrețin, al doilea mare oraș din Ungaria, lucrează de mai mulți ani în România, unde are un cont în lei care i-a permis să își protejeze economiile de fluctuațiile forintului ungar, care anul trecut a pierdut 8% din valoare în raport cu leul românesc. “Dacă aș găsi de lucru în Ungaria, după multe negocieri, aș putea câștiga cam două treimi din ceea ce câștig fără probleme în România”, spune Zoltan Dio.

Companiile care și-au relocat activitățile din Rusia și Ucraina în țările vecine cu costuri reduse au făcut ca investițiile străine în perioada ianuarie-octombrie să ajungă la 9,39 miliarde de euro, cea mai ridicată cifră de la aderarea României la UE.

Una din firmele care a decis să se relocheze în România este producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres, care a anunțat că are de gând să investească 650 de milioane de euro pentru a construi o uzină la Oradea, o regiune din nord-vestul României. (Agerpres)

Lasă un comentariu