Programul “Noua Casă” continuă și în acest an

Distribuie pe:

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere publică programul “Noua Casă”, prin care, pentru anul 2023, se propune un plafon de 1,5 miliarde lei pentru garantarea creditelor imobiliare.

“Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023.

În cadrul programului, finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro - pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%, și 119.000 euro - pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz, avansul solicitat fiind de 15%”, precizează MFP, într-un comunicat de presă.

În nota de fundamentare care însoțește proiectul de act normativ, se arată că anul 2022 a fost unul atipic din perspectiva tranzacțiilor imobiliare finanțate prin credite ipotecare, caracterizat de un grad mare de incertitudine, alimentată pe de o parte de criza generată de războiul din Ucraina, iar pe de altă parte de contextul inflaționist și de creșterea galopantă a indicilor variabili care intră în componența structurii de cost a creditelor, care au redus semnificativ cererea.

Potrivit MFP, pentru anul 2023, se așteaptă ca tranzacțiile din zona imobiliară să fie influențate de mai mulți factori. În ipoteza în care contextul geopolitic se va stabiliza, inflația se va tempera, iar indicii variabili nu vor mai avea fluctuații pozitive, este de așteptat ca volumul tranzacțiilor finanțate prin credite ipotecare să crească, sens în care se propune alocarea unui plafon total la nivelul anului 2023, care să poată susține revenirea cererii pe acest segment.

*

Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail publicinfo@mfinante.gov.ro, până la data de 23 ianuarie 2023. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu