Vor fi înlocuite componentele de plumb din rețeaua de apă potabilă!

Distribuie pe:

În ședința din 18 ianuarie 2023, Guvernul a aprobat un proiect de ordonanță privind calitatea apei destinată consumului uman, care prevede, printre altele, depistarea și înlocuirea tuturor elementelor de plumb din clădiri pentru a fi evitată contaminarea rețelei de distribuție a apei.

Totuși, în proiectul aprobat, se precizează că autoritățile nu au date despre numărul de clădiri care au astfel de componente în rețeaua de distribuire a apei, situație în care autoritățile locale trebuie să realizeze eșantionări statistice pentru a estima numărul de clădiriri pentru care va fi realizată o expertiză tehnică.

Ulterior, asociațiile de proprietari și administratorii clădirilor publice vor furniza date Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) pentru centralizare și elaborarea de propuneri de înlocuire. Clădirile construite după anul 1990 nu vor fi vizate.

Totodată, în proiect se citează un raport al Institutului Național de Statistică din 2021, potrivit căruia în România, 28% din populație nu are acces la apa provenită dintr-un sistem centralizat de aprovizionare, ci consumă apă din fântâni sau puțuri.

La finalul ședinței de Guvern, în legătură cu punerea în practică a acestei ordonanțe, Cseke Attila-Zoltán, ministrul MDLPA, a declarat: “Principalul inițiator al acestei ordonanțe este Ministerul Sănătății. Am să mă refer strict la partea care privește Ministerul Dezvoltării. Într-adevăr, avem o directivă europeană care își propune o țintă ambițioasă - reducerea componentei de plumb în rețelele de apă potabilă. Pentru implementarea acestei directive a existat un grup de lucru care a conceput acest proiect de act normativ.

În ceea ce privește modalitatea de culegere a datelor, ordonanța prevede ca, în 90 de zile, prin ordin al ministrului Dezvoltării, să avem norme metodologice care să explice cum culegem aceste informații de la fiecare proprietar, proprietate privată, persoană fizică, persoană juridică, adică vom institui un mecanism prin care ei vor veni și vor declara dacă au asemenea țevi de plumb.

Noi nu putem să intrăm în proprietatea privată a cetățenilor din România, a proprietarilor din România. Drept urmare, acest mecanism va fi un mecanism benevol de declarare, în mod cert.

Pe baza acestor declarații transmise către autoritățile locale, Ministerul Dezvoltării trebuie să prezinte un set de date Guvernului. Dacă amplitudinea problemei pe care astăzi nu o cunoaștem în realitate, într-adevăr, este destul de mare, atunci, evident, Ministerul Dezvoltării va propune un program de investiții prin care să finanțăm înlocuirea acestor țevi de plumb”. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu